150 000 ученици ще участват в извънучебни дейности

Информация за стартирането на проект УСПЕХ в печатните и електронните медии
07.02.2012

Образователен проект ангажира учениците в свободното им време
19.01.12, bTV

Как извънкласните дейности помагат в борбата с агресията?
19.01.12 Нова ТВ

Млади милионери
17.01.12, ТВ 7

Безплатни кръжоци за ученици
TV7 11.01.2012

Децата ще учат и за милионери
10.01.12, Труд

Сергей Игнатов - ДА!
07.01.2012 Тема

Всеки ученик ще ходи на кръжок без пари
4-ти Януари 2012

Всеки ученик ще ходи на кръжок без пари
4-ти Януари 2012

Брюксел плаща за графити и кръжоци
в-к Стандарт, 15 Декември 2011

Игнатов търси таланти, дава им 100 милиона
в-к Стандарт, 14 Декември 2011

Стартира проектът УСПЕХ, с него ще борим агресията сред учениците
5 декември 2011
Дарик Радио

 Ученици от Затвора ще дарят изработени лично от тях дървени играчки


Ученици от Затвора ще дарят изработени лично от тях дървени играчки.

Децата от детска градина "Брезичка" във Враца ще получат играчки. Те са изработени от дърво, а майстори са затворници от врачанския затвор. Лишените от свобода ходят в училището към затвора в паралелки за придобиване на професионална квалификация.

В часовете по практика в учебните работилници затворниците са направили за малчуганите специално дървени къщички за кукли, сгъваеми дървени столчета, играчки и цветарници. Освен тях учениците, участващи в групите по проект „Успех”, са измайсторили красиви мартеници, които ще бъдат добавени към дарението с играчки.

Училището към Затвора - СОУ „Мито Орозов” продължава работата си по проект, който дава майсторлък и умения, за четвърта година. През 2011г. когато „Успех” стартира, групите в училището са три, а тази година са десет. В тях са обхванати 190 ученици.

"В клубовете по проект „Успех” учениците се занимават с най-разнообразни дейности: изучават магията на сценичното изкуство, историята, бита и традициите на врачанския край, пътешестват и изучават руските традиции; изработват различни предмети за бита от дърво и метал; учат се да използват декопажната техника за изработване на красиви сувенири; запознават се с празничния календар на българите; изучават растителния и животински свят и начините за опазване на биологичното разнообразие; пренасят се в света на забавната математика", разказва директорката Елеонора Дончева.

Линк към статията


Над 4 500 ученици от Търговищко ходят на кръжоци


389 групи по извънучилищни и извънкласни дейности работят в училищата от област Търговище през настоящата учебна година по проект "Училище за Себеутвърждаване и Подготовка към Европейски Хоризонти" /УСПЕХ/. Това сочи справка на Регионални инспекторат по образованието, от където уточниха, че в различните клубни форми са включени 4503 ученици.

Най-много са групите по литература, музика и изкуство - 75 на брой. Следват тези с акцент върху здравословния начин на живот. Другите области са природоматематически и хуманитарни науки, здравно образование, .комуникативни умения на роден или на чужд език, математика, гражданско образование, предприемачество, както и дигитални компетентности. Най-голям брой сформирани групи по извънучилищна и извънкласна дейност има във II СОУ „Проф. Н. Маринов” в Търговище – 60 групи.

По проект „УСПЕХ” в област Търговище работят 2 начални, 8 основни, 7 средни училища и 9 професионални гимназии, отчетоха от РИО. От там припомниха, че работят по програмата от учебната 2011/2012 година. Проектът се реализира с помощта на Европейския социален фонд и Европейския Съюз и дейностите му са предвидени за период от три последователни учебни години на територията на цялата страна, включително и област Търговище.

За училищата които участват, условието е да са държавни или общински и да няма статут на средищни. Съгласно рамката на проекта и предвиденото финансиране на един ученик се полагат по 70 лева годишно, тази сума следва да се разходва за администриране на проекта, заплащане труда на учителите и закупуване на материали за дейностите с ученици по проекта. Включени са деца и младежи с идентифицирани нужди от подкрепа.

Линк към статията


Други статии (Архив)


Министерство на образованието и науката, 2012-2015
e-mail: uspeh@mon.bg | Фейсбук страница | Всички права запазени

Настоящата интернет страница е изготвена с финансовата помощ на Европейския социален фонд. Министерството на образованието и науката носи цялата отговорност за съдържанието на настоящата страница и при никакви обстоятелства не може да се приеме като официална позиция на Европейския съюз или Главна дирекция „Структурни фондове и международни образователни програми"