150 000 ученици ще участват в извънучебни дейности

Информация за стартирането на проект УСПЕХ в печатните и електронните медии
07.02.2012

Образователен проект ангажира учениците в свободното им време
19.01.12, bTV

Как извънкласните дейности помагат в борбата с агресията?
19.01.12 Нова ТВ

Млади милионери
17.01.12, ТВ 7

Безплатни кръжоци за ученици
TV7 11.01.2012

Децата ще учат и за милионери
10.01.12, Труд

Сергей Игнатов - ДА!
07.01.2012 Тема

Всеки ученик ще ходи на кръжок без пари
4-ти Януари 2012

Всеки ученик ще ходи на кръжок без пари
4-ти Януари 2012

Брюксел плаща за графити и кръжоци
в-к Стандарт, 15 Декември 2011

Игнатов търси таланти, дава им 100 милиона
в-к Стандарт, 14 Декември 2011

Стартира проектът УСПЕХ, с него ще борим агресията сред учениците
5 декември 2011
Дарик Радио

 

Втора представителна изява на клуб „Млад журналист”от ОУ „Любен Каравелов”, гр. Попово


Клуб „Млад журналист” от ОУ „Любен Каравелов”, гр. Попово под ръководството на Ренета Стоянова работи за четвърта година по проект УСПЕХ. На 31.03.2015 г. участниците в клуба проведоха своята втора представителна изява. Специални гости на изявата бяха журналистите, издаващи „Местен вестник” - Радослав Радославов, Йоана Божинова, Росица Георгиева и Георги Иванов. Сред присъстващите бяха и участници в клуб „В света на книгите” с р-л Йоанна Ангелова.
Пламена Любенова от VIIIб клас презентира дейността на клуба през учебната 2014/2015 г. Проследи как екипът на училищния вестник реализира целите си, подготвяйки всеки месец отделен брой. Водещата на срещата София Стефанова от VIа клас и останалите членове на клуба зададоха много въпроси на журналистите: какви качества трябва да притежава журналистът, как се подреждат рубриките във вестника, как се преценява какви събития да бъдат отразени и др. Получи се един непринуден разговор за това, че вестник се прави с отговорност, търпение и любов; че е нужно да се проучват читателските интереси; че екипната работа е много важна.
В края на срещата всеки от присъстващите получи последния брой на в. „Училищен живот”. Журналистите от „Местен вестник” предложиха помощ и подкрепа на своите млади колеги, като публикуват техни материали и им съдействат да реализират своите „петъчни репортажи”.

Ренета Стоянова
Ръководител на клуб „Млад журналист”

Линк към статията


Ученици от Златарица показаха собственоръчно направен карт


С ИЗЛОЖБА И ДЕМОНСТРАЦИЯ НА МАЙСТОРСКО УПРАВЛЕНИЕ НА КАРТИНГ се забавляваха възпитаниците на Професионалната гимназия по механизация на селското стопанство „Н. Златарски” в Златарица. Вчера в училището се състоя заключителна представителна изява на клубовете „Аз обичам България” и „Професия и спорт – ръка за ръка”, които са създадени и работят по Националната програма на Министерството на образованието и науката УСПЕХ.
Макети и пано за България и най-красивите места и забележителности в нея показаха учениците, които са работили в клуба „Аз обичам България”. Успоредно с представянето на експозицията те показаха презентации за народните песни и танци от всички области на страната, за велики българи, бележити писатели, спортисти и изобретатели, допринесли за прославянето на България по целия свят.
Учениците от клуба „Професия и спорт - ръка за ръка” пък демонстрираха умения в спорта волейбол и бяха кулминацията в празника, демонстрирайки майсторско управление на картинг по предварително начертано трасе. Картът е направен от самите тях.

Линк към статията


Скандал за наследство в театър на немски език


Премиера на пиесата „Alfreds letzter Wille“ („Последната воля на Алфред“) на Ханс Георг Краус на немски език се състоя на сцената на Гимназията за чужди езици в Ловеч. Спектакълът е реализиран по проект УСПЕХ от театралното ателие на немски език, ръководено от Ивайло Генов. Участваха 10 ученици от 10-и и 11-и клас. Някои от актьорите играят за трети път в театър на немски. За втори път пък е избран текст на Ханс Георг Краус. „Немският авторът е наш съвременник, учител е, познава много добре младите хора, мисленето им и успява да ги заговори по много умел начин“, каза Ивайло Генов.

Действието се развива в кантората на нотариус д-р Ерих Блайбтрой (ролята се изпълнява от Сейхан Акманов от 10 „б“). Там се събират близките на Алфред Лебеланг, за да се запознаят със завещанието му. Алфред е много богат, печели от лотарията и много умело успява да умножи парите. Щедър е, обича добрите хора, рокендрола и партитата, но умира. Едно от условията в завещанието му е, че който си тръгне преди то да бъде изчетено докрай, се отказва от наследството. Роднините му, когато разбират, че им завещава нищожни неща, се възмущават и си тръгват един по един. Остават само племенниците му, тийнейджърите Вили (Димитър Симеонов 11 „а“) и Щефи (Наталия Николова 10 „б“). Щефи е щастлива от това, че ще получи папагала Феликс и карнавалните костюми, а Вили – от часовника на чичо Алфред, спечелен в Лас Вегас. Оказва се накрая, че те получават цялото огромно наследство.

Умело се справиха с актьорската игра Йоанна Генова от 11 „а“ и Георги Николов от 10 „б“ в ролята на родителите на Вили. Майсторство и владеене на немския език показаха Борис Борисов и Ивана Ангелова от 10 „в“, които изиграха родителите на Щефи, и Петя Стефанова и Тодор Лазаров – също роднини на богатия Алфред. С музикално изпълнение се изяви Христи Петрова от 11 „а“.

„Целта на театъра на немски е да помогне на учениците да се отпуснат да говорят свободно. В хода на репетициите те се стремяха да се случват нещата перфектно по отношение на интонация и произношение на чуждия език и да развиват артистични умения. Хубаво е, че в края на работата всеки от участващите познава почти цялата пиеса, а това е голям обем текст, каза Ивайло Генов.

С този спектакъл Езиковата ще се представи на националния фестивал на театъра на немски език от 23 до 25 април. Тази година домакин е Гимназията за чужди езици в Ловеч. Събитието се реализира под патронажа на МОН, посолството на Германия, фондация Ханс Зайдел, Гьоте институт. В него ще участват 12 училища от страната, които се занимават с театър на немски език. За възпитаниците на Езиковата това е трето участие във фестивала.

Линк към статиятаУченици от Затвора ще дарят изработени лично от тях дървени играчки


Ученици от Затвора ще дарят изработени лично от тях дървени играчки.

Децата от детска градина "Брезичка" във Враца ще получат играчки. Те са изработени от дърво, а майстори са затворници от врачанския затвор. Лишените от свобода ходят в училището към затвора в паралелки за придобиване на професионална квалификация.

В часовете по практика в учебните работилници затворниците са направили за малчуганите специално дървени къщички за кукли, сгъваеми дървени столчета, играчки и цветарници. Освен тях учениците, участващи в групите по проект „Успех”, са измайсторили красиви мартеници, които ще бъдат добавени към дарението с играчки.

Училището към Затвора - СОУ „Мито Орозов” продължава работата си по проект, който дава майсторлък и умения, за четвърта година. През 2011г. когато „Успех” стартира, групите в училището са три, а тази година са десет. В тях са обхванати 190 ученици.

"В клубовете по проект „Успех” учениците се занимават с най-разнообразни дейности: изучават магията на сценичното изкуство, историята, бита и традициите на врачанския край, пътешестват и изучават руските традиции; изработват различни предмети за бита от дърво и метал; учат се да използват декопажната техника за изработване на красиви сувенири; запознават се с празничния календар на българите; изучават растителния и животински свят и начините за опазване на биологичното разнообразие; пренасят се в света на забавната математика", разказва директорката Елеонора Дончева.

Линк към статията


Над 4 500 ученици от Търговищко ходят на кръжоци


389 групи по извънучилищни и извънкласни дейности работят в училищата от област Търговище през настоящата учебна година по проект "Училище за Себеутвърждаване и Подготовка към Европейски Хоризонти" /УСПЕХ/. Това сочи справка на Регионални инспекторат по образованието, от където уточниха, че в различните клубни форми са включени 4503 ученици.

Най-много са групите по литература, музика и изкуство - 75 на брой. Следват тези с акцент върху здравословния начин на живот. Другите области са природоматематически и хуманитарни науки, здравно образование, .комуникативни умения на роден или на чужд език, математика, гражданско образование, предприемачество, както и дигитални компетентности. Най-голям брой сформирани групи по извънучилищна и извънкласна дейност има във II СОУ „Проф. Н. Маринов” в Търговище – 60 групи.

По проект „УСПЕХ” в област Търговище работят 2 начални, 8 основни, 7 средни училища и 9 професионални гимназии, отчетоха от РИО. От там припомниха, че работят по програмата от учебната 2011/2012 година. Проектът се реализира с помощта на Европейския социален фонд и Европейския Съюз и дейностите му са предвидени за период от три последователни учебни години на територията на цялата страна, включително и област Търговище.

За училищата които участват, условието е да са държавни или общински и да няма статут на средищни. Съгласно рамката на проекта и предвиденото финансиране на един ученик се полагат по 70 лева годишно, тази сума следва да се разходва за администриране на проекта, заплащане труда на учителите и закупуване на материали за дейностите с ученици по проекта. Включени са деца и младежи с идентифицирани нужди от подкрепа.

Линк към статията


Други статии (Архив)


Министерство на образованието и науката, 2012-2015
e-mail: uspeh@mon.bg | Фейсбук страница | Всички права запазени

Настоящата интернет страница е изготвена с финансовата помощ на Европейския социален фонд. Министерството на образованието и науката носи цялата отговорност за съдържанието на настоящата страница и при никакви обстоятелства не може да се приеме като официална позиция на Европейския съюз или Главна дирекция „Структурни фондове и международни образователни програми"