150 000 ученици ще участват в извънучебни дейности

Информация за стартирането на проект УСПЕХ в печатните и електронните медии
07.02.2012

Образователен проект ангажира учениците в свободното им време
19.01.12, bTV

Как извънкласните дейности помагат в борбата с агресията?
19.01.12 Нова ТВ

Млади милионери
17.01.12, ТВ 7

Безплатни кръжоци за ученици
TV7 11.01.2012

Децата ще учат и за милионери
10.01.12, Труд

Сергей Игнатов - ДА!
07.01.2012 Тема

Всеки ученик ще ходи на кръжок без пари
4-ти Януари 2012

Всеки ученик ще ходи на кръжок без пари
4-ти Януари 2012

Брюксел плаща за графити и кръжоци
в-к Стандарт, 15 Декември 2011

Игнатов търси таланти, дава им 100 милиона
в-к Стандарт, 14 Декември 2011

Стартира проектът УСПЕХ, с него ще борим агресията сред учениците
5 декември 2011
Дарик Радио

 

150 000 ученици ще участват в извънучебни дейности

150 000 ученици от 1 до 12 клас ще вземат участие в извънучебни дейности от втория срок на тази учебна година, който започва от вторник. Инициативата е по проект "Училище за себеутвърждаване и подготовка към европейски хоризонти" (УСПЕХ), който се изпълнява по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".

От просветното министерство обясниха, че целта е да намалеят отпадащите от училище деца, както и да се ограничи броят на извинените и неизвинените отсъствия. Предвижда се да има между 6 и 15 ученици в един кръжок, а учителите ще могат да преподават в няколко кръжока, като се очаква са получават хонорар от по 12 лева на час.

Съветникът на просветния министър Сергей Игнатов Асен Александров обясни, че извънучебните дейности залягат в 1307 училища в страната и ще обхванат около 150 000 ученици от 1 до 12 клас. Целта на инициативата е от една страна децата да не общуват само виртуално, а от друга - да намалеят отпадащите от сферата ученици. Александров допълни, че идеята е поне с 10% да намалеят децата, които напускат училище: "Колкото повече - толкова повече, както е казал Мечо пух, но би било добре 5-10% на година да се намаляват тези неща".

Александров обясни, че част от примерните извънкласни дейности са Успешно поведение на млада жена, Виртуален пътешественик из европейските столици, Пътеводител в детството на социализма, Приятели на гората и Звезден рейнджър.

"Чрез този проект ние искаме да толерираме не послушковците, а тези, които са творци, тези, които са лидери, но да изразяват лидерството си в една позитивна форма, не като набие съученика си в двора, а като в Звезден рейнджър достигне до най-далечната планета", обясни Асен Александров.

Предвижда се всяко дете да може да се записва само в по един кръжок. От просветното министерство допълниха, че се надяват не само да се привлече интереса на учениците, но и да се даде възможност на учителите да преподават по начина, по който преценят, а това да доведе и до реформа в сферата

 


Министерство на образованието и науката, 2012-2015
e-mail: uspeh@mon.bg | Фейсбук страница | Всички права запазени

Настоящата интернет страница е изготвена с финансовата помощ на Европейския социален фонд. Министерството на образованието и науката носи цялата отговорност за съдържанието на настоящата страница и при никакви обстоятелства не може да се приеме като официална позиция на Европейския съюз или Главна дирекция „Структурни фондове и международни образователни програми"