150 000 ученици ще участват в извънучебни дейности

Информация за стартирането на проект УСПЕХ в печатните и електронните медии
07.02.2012

Образователен проект ангажира учениците в свободното им време
19.01.12, bTV

Как извънкласните дейности помагат в борбата с агресията?
19.01.12 Нова ТВ

Млади милионери
17.01.12, ТВ 7

Безплатни кръжоци за ученици
TV7 11.01.2012

Децата ще учат и за милионери
10.01.12, Труд

Сергей Игнатов - ДА!
07.01.2012 Тема

Всеки ученик ще ходи на кръжок без пари
4-ти Януари 2012

Всеки ученик ще ходи на кръжок без пари
4-ти Януари 2012

Брюксел плаща за графити и кръжоци
в-к Стандарт, 15 Декември 2011

Игнатов търси таланти, дава им 100 милиона
в-к Стандарт, 14 Декември 2011

Стартира проектът УСПЕХ, с него ще борим агресията сред учениците
5 декември 2011
Дарик Радио

 

Брюксел плаща за графити и кръжоци

в-к Стандарт, 15 Декември 2011

Борят с парите агресията и бягствата от час

100 милиона лева от Брюксел влизат в битка с ученическата агресия. Парите, идващи по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", ще бъдат заделени изцяло за кръжоци и спорт. Целта е не само да се отсеят талантливите деца, но и да проведем своеобразна превенция на бягствата от училище и агресивното поведение, разказа за "Стандарт" Асен Александров, съветник на просветния министър. Друга от задачите е да се намали броят на хлапетата, които отпадат от училище. За първи път учителите ще получават и заплащане за воденето на кръжоците, което до момента правеха напълно безплатно. Те ще вземат по 9 лева на час.

По 185 лева на дете ще стимулират извънкласните занимания

Искате да имате училищен вестник? Или учениците ви са решили да се направят на актьори и кинооператори в свободното време и да снимат филм с мобилните телефони? Всяка подобна идея, която родят директори и учители, вече ще бъде посрещана от просветните чиновници ако не с ентусиазъм, то поне с подобаващото количество пари.

"Искаме да дадем възможност на деца и учители да развихрят въображението си. Дали сме им примерен списък с дейности в 12 области, но очакваме от тяхната фантазия да се родят още по-интересни неща", разказва Александров. Сред заявките до момента има както спортни и екоклубове, така и сдружения на младите предприемачи "Моят първи милион". И още - обучение на хлапетата как сами да си направим уебстраница или реклама в интернет, а защо не и робот от "Лего". Почитателите на графитите могат да поискат пари, за да изрисуват училищния двор или коридорите, стига ръководството да им позволи, разказа Александров. Неговото 51-во училище например ще кандидатства за пари за младите журналисти, които правят училищния вестник, а и за театъра, който са създали в училищния стол. "Отпускаме средства само за училищата, отрязахме например мераците на туроператорските фирми да кандидатстват за европейски средства, за да правят ученически екскурзии. Както и неправителствените организации, които искат да отчитат дейност. Идеята е да се правят занимания, които да привлекат интереса на малките в училище и да канализират енергията им", разказва Александров. Всяка година ще се провежда ден на талантите, в който учениците ще показват какво са усвоили. Има обаче и други, далеч по-важни критерии, с които ще се мери ефективността от тази програма. Сред тях са намаляването на броя на тийнейджърите с над 5 неизвинени и над 100 извинени отсъствия. Както и намаляването на школските боеве и агресията, която хлапетата проявяват към връстниците си.

Сумата, която Брюксел дава, е насочена към 540 000 ученици, но се очаква в началото да се включат около 200 000. Парите, които се полагат на дете, са около 185 лева на година. Те могат да се изразходват целево само за това. "Досега всеки директор предпочиташе да ремонтира например тоалетните, вместо да даде пари за детския театър, и това е нормално. Може би в началото ще има известно стъписване от страна на училищата, затова разчитаме на местните инспекторати да ги мотивират. Кандидатстването не е трудно, всеки директор, който попълни правилно документите, ще бъде класиран. Проблемът не е в липсата на пари, по-скоро се притесняваме да не са малко кандидатите", поясни Александров. Групите, в които се провеждат заниманията, могат да бъдат от 6 до 15 хлапета в зависимост от заниманието. Задължително условие е да има декларация за съгласие детето да участва в извънкласното занимание, подписана от родителя и от самия малчуган.
Една от идеите на проекта е училищата да използват тези пари и за дневни лагери през ваканциите, когато родителите на малките ученици и без това няма на кого да ги оставят. Вместо това те могат да организират занимания по рисуване, музика и спорт за първолаците през юни например. Интересното е, че от средствата не могат да се възползват частните училища, но за сметка на това пари може да бъдат отпускани на школата към затворите.

Стела Стоянова
Министерство на образованието и науката, 2012-2015
e-mail: uspeh@mon.bg | Фейсбук страница | Всички права запазени

Настоящата интернет страница е изготвена с финансовата помощ на Европейския социален фонд. Министерството на образованието и науката носи цялата отговорност за съдържанието на настоящата страница и при никакви обстоятелства не може да се приеме като официална позиция на Европейския съюз или Главна дирекция „Структурни фондове и международни образователни програми"