150 000 ученици ще участват в извънучебни дейности

Информация за стартирането на проект УСПЕХ в печатните и електронните медии
07.02.2012

Образователен проект ангажира учениците в свободното им време
19.01.12, bTV

Как извънкласните дейности помагат в борбата с агресията?
19.01.12 Нова ТВ

Млади милионери
17.01.12, ТВ 7

Безплатни кръжоци за ученици
TV7 11.01.2012

Децата ще учат и за милионери
10.01.12, Труд

Сергей Игнатов - ДА!
07.01.2012 Тема

Всеки ученик ще ходи на кръжок без пари
4-ти Януари 2012

Всеки ученик ще ходи на кръжок без пари
4-ти Януари 2012

Брюксел плаща за графити и кръжоци
в-к Стандарт, 15 Декември 2011

Игнатов търси таланти, дава им 100 милиона
в-к Стандарт, 14 Декември 2011

Стартира проектът УСПЕХ, с него ще борим агресията сред учениците
5 декември 2011
Дарик Радио

 

Над 4 500 деца са обхванати по проект УСПЕХ в търговищките училища


И тази учебна година продължава работата по проект „Да направим училището привлекателно за младите хора – Училище за Себеутвърждаване и Подготовка към Европейски Хоризонти” – УСПЕХ. От област Търговище по него работят общо 26 училища със сформирани 389 групи по извънучилищни и извънкласни дейности. В тях са включени 4503 ученици. Областите, в които се развива извънкласната и извънучилищната дейност с децата, са 12. Най-много извънкласни форми са сформирани по Културни компетентности – изразяване на идеи, творчество, емоционално и естетическо съпреживяване чрез литература, музика и други изкуства – 75 на брой. Следват кръжоците по Здравословен начин на живот, Дигитални компетентности – използване на дигитални устройства и мултимедийни технологии, обработка на информация и Комуникативни умения на роден език. Интерес сред учениците предизвикват и групите по Природоматематически и Хуманитарни науки, Комуникативни умения на чужд език, както и по Предприемачество. Най-голям брой сформирани групи по извънучилищна и извънкласна дейност има във II СОУ „Проф. Н. Маринов” гр.Търговище – 60 групи.

Линк към статията
 

 В ПГ „В.Левски” залагат на принципа „Здрав дух в здраво тяло“


На 9 януари в ПГ,,Васил Левски’’ се проведе представителна изява на клуб ,, ,,Здрав дух в здраво тяло’’. Проявата е във връзка с Диагностика и профилактика на гръбначните изкривявания. Дейността на клуба се реализира по проект „УСПЕХ”, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз. Pъководител на клуба е Венцислав Николов – магистър по физическо възпитание и профилактика и корекция на гръбначните изкривявани в училищна възраст. В кръжока участват ученици от X, XI и XII клас в гимназията. Клуб ,,Здрав дух в здраво тяло“ е първият, който развива лечебна гимнастика. Учениците представиха научените упражнения за профилактика, които могат да се правят на ученическия стол в класната стая и в часовете по физическо възпитание. Всички те са с изправителен характер. По време на изявата ръководителят на клуба диагностира гръбначни изкривявания на някои от учениците. Той счита, че са необходими повече часове по лечебна гимнастика и по- честа профилактика по отношение на гръбначните изкривявания в училищна възраст. Гръбначните деформитети са голям бич на днешния ден, борбата с тях трябва да започне от началния етап на Образователната система (сподели Николов) , като се наблегне на лечебната гимнастика, плуване и физическото възпитание. Развиване на Аеробен капацитет, стречинг, крос, йога- това са малка част от заложените часове по проекта с цел физическо усъвършенстване на подрастващите с поглед към хармонично и многостранно развитие на личността. В края на изявата инж. Нина Терекиева – директор на гимназията пожела спорна и успешна работа на клуба, а на ръководителя – да продължава да работи все така усилено и с всеотдайност към учениците.За постигането на хармоничните форми и изящество върху дървото са нужни безкористна любов и безкрайно търпение към него. А за да се постигне това съвършенство, пред което се дивим, човек трябва да е надарен с точно око, силна ръка и богата на въображение душа.

Арда нюз

Линк към статията


ВестникЗнаме“, гр. Търговище, 16.01.2015 ПЛТГ „Н.Вапцаров“, гр.Банско, Ателие „Млад дърворезбар“


Възраждането и запазването на тарадициите на старите майстори е основната цел на момчетата от ПЛТГ „Н.Вапцаров“, гр.Банско - ателие „Млад дърворезбар“ с ръководител Георги Янчовичин, което вече четвърта година се реализира по проект BG051PO001-4.2.05-0001„Да направим училището привлекателно за младите хора“. С творчески плам и напътствани от своя ръководител, младежите вдъхват живот на дървото. Дърворезбите им носят български мотиви и характерното българско светоусещане. Те разказват за неведомите връзки между живота и изкуството, за мъката на всеки творец, за радостта да сбъднеш детската си мечта. В малки и големи пана те изразяват начина си на мислене и възприятията си за света. За постигането на хармоничните форми и изящество върху дървото са нужни безкористна любов и безкрайно търпение към него. А за да се постигне това съвършенство, пред което се дивим, човек трябва да е надарен с точно око, силна ръка и богата на въображение душа.

Линк към статията


Новогодишен шахматен турнир "Трите царя" Попово 2015


На 9 и 10 януари за седма поредна година се проведе Новогодишен шахматен турнир "Трите царя" Попово 2015. Организатори на състезанието бяха секциите "Шахмат" по проект "УСПЕХ" при ОУ "Л.Каравелов" и Гимназия "Христо Ботев" със съдействието на Община Попово.
Турнира се проведе в Актовата зала на Гимназия "Христо Ботев", а началото бе дадено от г-н Атанас Атанасов - директор Дирекция "Образование и култура". В надпреварата се включиха близо 60 шахматисти, учащи на територията на Община Попово, разделени на 3 възрастови групи: 1-4 клас (13 момчета и 1 момичета), 5-8 клас (18 момчета и 6 момичета) и 9-12 клас (16 момчета и 2 момичета). Срещите преминаха оспорвано, но в приятелска атмосфера. До последния кръг не беше ясно кои ще са победителите. Момичета във възрастовата група 5-8 клас показаха, че по нищо не отстъпват на момчетата. Впечатление с играта си направиха и представителите на с.Зараево, въпреки че не успяха да завоюват отличия. Благодарение на проект "УСПЕХ" бяха осигурени купи за отборното класиране, медали за победителите в отделните възрастови групи и поощрителни награди за останалите участници.

Линк към статията


Фотографите на ПГ „Васил Левски “ с първа представителна изява


На 07.01.2015 г. любителите на фотографията от ПГ „Васил Левски“ откриха своята изложба под мотото: Снимките са пазители на споменете, стражи на вечността, заключени в един миг. Представителната изява на клуба е по проект УСПЕХ, част от програмата Да направим училището привлекателно за младите хора. Осъществява се с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешки ресурси“, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз. Гости на изявата на клуб „Аз–фотографът“ бяха инж. Нина Терекиева – директор на гимназията и учители от училището.
В ПГ „Васил Левски“ вече 4 години се сформира клуб на фотографите–любители. Настоящите ученици участват за трета поредна година. За тези години те видимо придобиха умения и усет за добра композиция и идея на фотосите и това се забеляза и на първата им изява за учебната 2014/2015 година.С желание младите фотографи подредиха направените снимки, които групираха тематично в ръчно изработени от тях албуми.
Всеки от тях се опитваше да покаже красотата и идеята на своята фотография. Изложбата създаде настроение и предизвика спорове кой най–добре се е справил със задачата.
Известна „професионална завист“ изпитаха участниците в клуба поднесената от УНИЦЕФ България благодарност на Екрем Мехмедали. Негова снимка бе избрана за изложбата „Детските права имат лице и история“, която експозиция беше представена в 10 града в страната. Този факт мобилизира и останалите да стават все по-добри фотографи.

Арда нюз

Линк към статията


Среща на ученици от Клуб „Млад журналист“ при ОУ „Л. Каравелов“, гр. Попово

с писателя и гл. редактор на в-к „Стършел“ Михаил Вешим

На 15 октомври в зала „Християнско изкуство“ на Историческия музей Попово писателят и гл. ред. на в-к „Стършел“ Михаил Вешим се срещна със свои приятели и почитатели. Сред тях бяха и учениците от клуб „Млад журналист“ при ОУ „Л. Каравелов“, гр. Попово с р-тел г-жа Р. Стоянова – София, Гергана и Габриела М. заедно с училищния библиотекар г-жа А. Йорданова. Младите журналисти се вълнуваха от срещата с гл. редактор на в-к „Стършел“. Имаха много въпроси, на които в хода на срещата Михаил Вешим отговори. Откъде идва името ВЕШИМ? – На един хумористичен писател му отива да има псевдоним. Баща ми е писателят Георги Мишев. Аз обърнах МИШЕВ на ВЕШИМ. Как започнахте да пишете фейлетони? – Още в училище започнах да съчинявам смешки. Едни привличаха момичетата с мускули, а аз с вицове и смешни истории. Тогава имаше в-к „Средношколско знаме“и аз започнах да печатам в него. Като ученик написах доста фейлетони. Как станахте журналист? – В първи клас баща ми ми даваше да преписвам вицове от в-к „Стършел“, за да си оправя краснописа. Ограждаше ми по 4 вица. Първо ги преписвах механично, после започнах да вниквам в тях и да чета и други вицове, а накрая прочитах целия вестник. По – късно завърших журналистика, но още като ученик имах щастието да попадна в редакцията на в-к „Стършел“ и да уча занаят. В-к „Стършел“ е най – старият издаван вестник днес – на 70 години – без смяна на името и без прекъсване. Основатели на вестника са Димитър Чавдаров - Челкаш, Борис Ангелушев, Павел Вежинов, Богомил Райнов,Марко Бехар, Валери Петров. Работата в „Стършел” ме научи да гледам на живота от смешната страна. Любим писател – Алеко Константинов Любимо произведение – „Бай Ганьо“ "Българските сатирици са излезли от малкото джобче на Алеко Константинов. Ганьовци много, но Алековци няма” – сподели М. Вешим. – Ние във в-к „Стършел се опитваме да поддържаме чист българския език. Хумор може да се прави и без мръсни думи.” Михаил Вешим е автор на романите „Английският съсед”, „Нашингтон”, „Руският съсед” и на сборника с новели „Когато бях капитан на кораб” (в живота никога не е бил капитан на кораб). Антоанета Йорданова – училищен библиотекар на ОУ „Л. Каравелов” и София, Габриела, Гергана от 6.а клас – клуб „Млад журналист”


линк към статията


 

Вестник СЕГА - 1 Септември 2014

Защо УСПЕХ е един от успешните европроекти на МОН

Заради добрите практики програмата бе удължена с още една година

Благодарение на проекта УСПЕХ и децата от интерната в Долни Дъбник откриват разностранните си таланти

   "В работата си с глина използваме различни техники - източваме с точилка, правим отливки в гипсови калъпи и малки пластики, точим съдове с грънчарско колело. Изпичаме нашите изделия - къде мислите - в чушкопек и в една пещ с малко по-големи размери, която изровихме от шкафовете в кабинета по физика", разказва Мария Митрева, ръководител на ателие "Сръчко" в Гимназията за преподаване на чужди езици "Христо Ботев" в Кърджали. Училището е добре известно - всяка година неговите възпитаници са сред първите 10 училища по успех от матурите. 2014-а не е по-различна - абитуриентите заеха трето място в почетната класация. Извън уроците по литература и чужди езици гимназистите демонстрират сръчност в клуба по грънчарство.

    "При нас е добре дошъл всеки, който е готов да се усмихне и да повярва в себе си. А пътят е кратък - трябва само една протегната ръка и парче глина. Вече трета година учениците творят с огромен интерес и активно участват в различни представителни изяви на ателието", продължава с разказа си Мария Митрева, която не пести похвали за работата и старанието на учениците. Троянска шарка и сграфито техника са само част от дейностите, които учениците усвояват при работата с глината или както шеговито я нарича ръководителката - "голямото цапане". И вие може да научите нещо полезно - например, че на 12 декември е празникът на грънчарите, а Свети Спиридон е техен покровител. Макар и да е с ретро или по-скоро соцзвучене, работата в клубовете по интереси наистина помага на тийнейджърите да осмислят свободното си време, да намалят отсъствията си и да не бъдат агресивни към околните.

    "Сръчко" се реализира по УСПЕХ, зад чиято абревиатура се крие пълното название на проекта - "Училище за себеутвърждаване и подготовка към европейски хоризонти". Клубът обаче не е самоцелно начинание, а продължение на дългогодишни традиции в извънкласните занимания за възпитаниците на гимназията в Кърджали - театралното студио е с 13-годишна история, освен него има ученически гвардейски отряд, вокални и инструментални групи, танцови състави и групи по изобразително изкуство. В последните три години училището успява да привлече в дейности по проекта впечатляващ процент от учениците си. През учебната 2012/2013 г. в училището работят 38 клуба с общ брой 433 ученици, което е около половината от всички записани гимназисти.

    Благодарение на европрограмата и в Помощното училище интернат "Асен Киселинчев" в Долни Дъбник, област Плевен, работят няколко клуба - "Млад еколог", "Приказен свят", "Омайна градина". В тях децата се учат на концентрация, ориентация в пространството, развитие на грубата и фината моторика, отглеждане и разпознаване на растения и билки, опознаване на птиците в училищния двор и др. Клубът "Млад огнеборец" към Основното училище "Христо Ботев" в бургаския квартал "Долно Езерово" също влиза в графата "Добри практики". Освен че се учат да реагират адекватно в екстремни ситуации, младите огнеборци се гордеят с призови места в районни и областни състезания. А през 2014 г. бяха домакини на едно от състезанията между различни клубове.

    Възпитаниците на Природоматематическата гимназия "Акад. Иван Гюзелев" в Габрово с лекота и ентусиазъм разкриват тайните на царицата на науките - математиката. "Млад математик", "Архимед", "Питагор", "Забавна математика" и "Състезателна математика" са клубовете, в които талантите в точните науки разкриват красотата на числата. Освен че се учат да работят в екип, повечето ученици получават и индивидуални задачи - изработване на кръстословици с математическа тематика, презентации, отбелязване на значими математически дати.

    И малко статистика за успешния проект: През учебната 2013/2014 година са обхванати общо 189 930 ученици, разпределени в 16 283 групи, сочат данните на Министерството на образованието и науката. Клубовете и кръжоците са в 12 области - природоматематически науки, хуманитарни науки, здравно образование, здравословен начин на живот, комуникативни умения на роден език, комуникативни умения на чужд език, математическа грамотност, умения за самостоятелно учене и събиране на информация, граждански компетентности и разрешаване на конфликти и предприемачество. В клубовете по културни компетентности учениците се учат да изразяват идеи, дават полет на фантазията и творчеството си, а при дигиталните компетентности се учат да ползват електронни устройства и мултимедийни технологии и да обработват информация. Най-много са включените в клубове по културни компетентности - 31 028 ученици, сочат данните на просветното министерство за отминалата учебна година. 30 204 ученици са опознали тайните на здравословния начин на живот. Комуникативните си умения на роден език са развили 20 321 ученици, а в кръжоци по природни науки са се включили 17 396. От министерството отчитат, че в клубовете неофициално са се включили много повече ученици и реално ефектът на проекта УСПЕХ се разпростира върху повече деца. С решение на Комитета за наблюдение на Оперативната програма "Развитие на човешките ресурси" от 14 май т.г. срокът на проекта се удължава и през учебната 2014/2015 г. Бюджетът на проекта надхвърля 94 млн. лв.

Ванина Стоянова

Към статията


Вестник  21, Червен бряг

16.05.2014


                  
                  
                  РИО Търговище

Втора представителна изява на клуб „Предприемачество“ и клуб „Малък бизнес свят“ при ОУ „Л. Каравелов“, гр. Попово


                           


   На 25 юни 2014 г. се проведе втората представителна изява на първокласниците от клуб „Предприемачество“ и клуб „Малък бизнес свят“, работещи по проект „Успех“ към ОУ „Л. Каравелов“, гр. Попово. Гости на събитието бяха децата от клуб „Звездичките на Европа“ и ателие „Творчеството на боичките“, родители и учители. Двата клуба запознаха публиката с целите на програма "Ние" и направиха обзорна ретроспекция на извършените дейности. В презентация показаха най-запомнящите се моменти от изминалия месец, подготвиха и представиха изложба от рисунки. В края на проявата получиха сертификати за успешно завършване на програмата на Джуниър Ачийвмънт България. Пожелаха си и следващото лято да бъдат заедно и да продължат обучението си в клубовете.

Ани Иванова – ръководител на клуб „Предприемачество“

Катя Иванова – ръководител на клуб „Малък бизнес свят“

Към статията


РИО Търговище

Историческите забележителности на България, с които се гордеем


                           


   Участниците от клуб „Аз помня и преоткривам” от ОУ „Любен Каравелов“, гр. Попово с ръководител Елка Кръстева, работещи по проект УСПЕХ, от 20 до 22 юни 2014 г. посетиха Варна и се запознаха с емблематичните за морската столица паметници на културно-историческо наследство - находките на варненския халколитен некропол в Археологическия музей и археологическия обект „Римските терми”. В залите на Учебния музей се срещнаха с членовете на клуб „Забележителностите на Варна” от ОУ „Ив. Вазов” град Варна с ръководител г-жа Снежана Никова. Там проведоха своята втора представителна изява. Гости на изявата бяха г-жа Лиляна Липчева – директор на учебния музей във Варна, музейни специалисти, учители и ученици. В началото ръководителите на клубовете г-жа Е. Кръстева и г-жа Сн. Никова очертаха основните насоки в работата на клубовете си, как са реализирани дейностите и резултатите от тях. След това първо учениците от клуб „Аз помня и преоткривам” от ОУ „Л. Каравелов” Попово , а след тях и клуб „Забележителностите на Варна” от ОУ „Ив. Вазов” град Варна представиха дейността си. Всеки от учениците (членове на клубовете) се беше включил в подготовката. Пресиана, Марияна, Тони, Симона и Йоана от клуб „Аз помня и преоткривам” по оригинален начин представиха основни моменти от работата и споделиха впечатления от посетени обекти. Припомнени бяха много дейности. Тъй като и двата клуба работят в тематична област „УМЕНИЯ ЗА САМОСТОЯТЕЛНО УЧЕНЕ И СЪБИРАНЕ НА ИНФОРМАЦИЯ“, представени бяха събрани досега материали в резултат на проучвателската и изследователската дейност. Разменени бяха работни материали. Видимо бе, че учениците са обогатили знанията си. Това те показаха и по време на познавателните игри и в отговорите си върху работните листове, с които г-жа Липчева провокира наблюдателността и активността им. Членовете и на двата клуба споделиха, че дейността им е интересна, многообразна и полезна; че не биха се докоснали до толкова паметници на културно-историческо наследство, не биха придобили толкова лични впечатления от посещения, ако не бяха възможностите и условията, създадени по проект „УСПЕХ”.

Елка Кръстева Главен учител по история и цивилизация ОУ „Л. Каравелов” гр. Попово

Към статията


РИО Търговище

Втора представителна изява на ателие „Творчеството на боичките“, ОУ „Любен Каравелов“ – гр. Попово


                           


   Грейнали слънца, пъстри цветя, щастливи детски усмивки озариха градския парк в гр. Попово. Това бяха част от сюжетите в рисунките на децата, участници в ателие „Творчеството на боичките” на тяхната втора представителна изява. Малчуганите от първи клас демонстрираха дарбата си на художници с рисунки на асфалт, които изпълниха атмосферата с детски мечти, надежди и послания за доброта, красота и приятелство. Посетителите на парка бяха въвлечени в една прекрасна „Тебеширена приказка”.

Елена Кьосева Ръководител на ателие „Творчеството на боичките“

Към статията


РИО Търговище

Езиково портфолио


                           


   На 24.06.2014 г. клуб „Звездичките на Европа“ от ОУ „Л. Каравелов“ – гр. Попово проведе своята втора представителна изява по проект УСПЕХ с презентиране на ученическо езиково портфолио. Участниците в клуба се самооцениха с помощта на въпроси относно постигнатите умения във владеенето на английския език и си поставиха за цел да не спират да се усъвършенстват. Бъдещите второкласници, пред които беше представено портфолиото, бяха впечатлени колко много може да се постигне, когато имаш желание да се развиваш, а четвъртокласниците приключват своето участие в клуба с удовлетворение от постигнатото и с увереност, че когато следващия път отворят своето портфолио, ще го допълнят с нови успехи.

 Добринка Добрева  Ръководител на клуб „Звездичките на Европа“

Към статията


РИО Търговище

Малките занаятчии от ОУ „Л. Каравелов“ гр. Попово на първото си изложение


                           


    Денят е 10.06.2014 г. - Празник на родния ни град Попово.Мястото – Алеята на занаятите. На този празничен ден клуб „Шарено герданче”, работещи по проект УСПЕХ при ОУ „Любен Каравелов”, проведе втората си представителна изява. С много любов и сръчност малките ученици изработиха предмети от глина, пана и книгоразделители с шевица. Изтъкаха шарени черги. Разбира се - шарени герданчета и гривни, нанизани с пъстри мъниста. С гордост малчуганите представиха пред поповската общественост своите творения. Подкрепени бяха от класния си ръководител – г-жа Д. Димова, родители, учители и директора на училището г-жа М. Димитрова. Малките занаятчии бяха поздравявани от поповчани за уменията, сръчността и че поддържат българския дух. Заедно със участниците от „Арт-ателие”, работещи също по проект УСПЕХ, учениците бяха удостоени с Диплом за участие в изложба – базар, организиран по повод 10 юни – Празник на Попово лично от д-р Людмил Веселинов – кмет на Община Попово.

Валентина Пеева Ръководител на клуб „Шарено герданче”

Към статията


Вестник "Севлиево днесс"

6 юни 2014


                           
                                                                               Празник с фойерверки на ОУ Евлоги Георгиев „взриви“ театър „ Невена Коканова” в Дупница


                           


Седемнадесети благотворителен концерт на учениците от ОУ„Евлоги Георгиев” изпълни до краен предел театър „Невена Коканова” с родители и гости. Тази година той протече под мотото „Децата на България”. Основни участници на сцената бяха 23-те клуба ПО ПРОЕКТ „УЧИЛИЩЕ ЗА СЕБЕУТВЪРЖДАВАНЕ И ПОДГОТОВКА КЪМ ЕВРОПЕЙСКИ ХОРИЗОНТИ „Успех”, както и групите по ЗИП – Музика, Хореография, Изобразително изкуство, Информационни технологии. Под бурните аплодисменти на публиката малките и по-големите възпитаници на училището показаха своите музикални, литературни и танцувални умения. За истинското празнично настроение се бе погрижило Училищното настоятелство, което удостои с годишни стипендии деветима ученици, изявили се в областите наука, изкуство, спорт; връчи една колективна – на отбора по бадминтон, класирал се за финалите на републиканското първенство. Връчена бе и традиционната награда от 300 лв. и грамота на ученичката от VІІ в клас – Полина Фотева за отлични изяви на националния кръг в олимпиадите по история, биология и химия. Нейни трима подгласници от седми клас са – Никола Йорданов, Васил Боцев, Клаудиа-Софи Ставрева- също получиха поощрителни награди.

Към статията


Вестник "Вяра", 06.юни 2014


                  
                  


Вестник "Екип 7", гр. Разград, 02 юни 2014


                  


РИО Търговище

Втора представителна изява на секция „Бързи, сръчни,здрави”


                           


    С много емоции и спортен хъс премина втората представителна изява на малките баскетболисти от секция „Бързи, сръчни, здрави” по проект УСПЕХ от ОУ „Любен Каравелов” - Попово. В баскетболния турнир участниците от втори клас мериха сили с отбор спортисти от четвърти клас, както и със своите родители. За усилията, уменията и високите спортни постижения спортистите получиха грамоти и медали.

Диляна Димова Ръководител на секция „Бързи, сръчни, здрави”

 Към статията


РИО Търговище

„Бързи, сръчни, здрави” покориха Шипка


                           


    С много нетърпение малките спортисти от секция „Бързи, сръчни, здрави” по проект УСПЕХ от ОУ „Любен Каравелов” – гр. Попово дочакаха екскурзията. Задачата, която стоеше пред тях, бе за туристи – трябваше да покорят връх Шипка. Дружно поеха към върха и трудностите се оказаха преодолими. Върхът бе покорен. С интерес изслушаха беседата за историческите събития на върха. Разгледаха експозицията и Стара планина от върха на паметника. Пожелаха и следващата година да бъдат част от проект УСПЕХ.

Диляна Димова Ръководител на секция „Бързи, сръчни, здрави”

Към статията


РИО Търговище

От деца за деца


                           


    На 14 май децата от клуб “Аз и светът около мен” и клуб „ Млад предприемач” при ОУ „Л. Каравелов“, работещи по програмата на Джуниър Ачийвмънт в рамките на проект УСПЕХ, проведоха втората си представителна изява на тема „От деца за деца”. Изявата бе предшествана от много сериозна подготовка. Малките предприемачи решиха да поздравят и изненадат с ръчно изработени подаръчета децата от първи клас на ОУ „Л. Каравелов”, които упорито се трудиха и усвоиха много ценни знания през първата си учебна година. Те поканиха първокласниците на забавно тържество, което започна с песни, стихотворения и завърши с весели игри. Накрая децата от двата клуба подариха на първолаците изработените от тях кутийки с бонбони, къщички с лакомства и весели скачащи жабки. Гостите си тръгнаха много доволни и вече очакват нова покана за гостуване при предприемчивите каки и батковци.

Тодорка Георгиева  Ръководител на клуб „Аз и светът около мен“
Ганка Гатева Ръководител на клуб „Млад предприемач“

Към статията


РИО Търговище

Екскурзия на клуб „Приказен свят” и клуб „ИТ Каравеловче”


                           


    На 17.05.2014г. учениците от 2 б клас на ОУ ”Любен Каравелов”, гр. Попово, които са участници в клуб „Приказен свят” с ръководител Кр.Цонева и клуб „IT Каравеловче” с ръководител Сн. Стефанова, работещи по проект „Успех”, проведоха екскурзия по маршрут гр. Попово - връх Шипка - ЕК ”Етъра”- гр. Велико Търново - гр. Попово. На връх Шипка изслушаха беседа за историческите боеве и се запознаха с експозицията в паметника. На Етъра с интерес разгледаха занаятчийските работилници, после посетиха Музея на българското образование и седнаха на старите чинове. В гр. Велико Търново посетиха Мултимедийният посетителски център „Царевград Търнов“, популярен като "Музей на восъчните фигури" и къщата-музей на писателя Емилиян Станев. Видяното развълнува малките второкласници. Така те обогатиха своите представи за миналото на родината ни и за живота на писателя. Направиха снимки на посетените обекти, които ще използват в работата си през следващата учебна година.

Красимира Цонева Ръководител на клуб „Приказен свят”

Снежанка Стефанова Ръководител на клуб „IT Каравеловче”

Към статията


РИО Търговище

Втора Представителна изява на клуб „В чудния свят на математиката”


                           


    На 29.04.2014 г. в ОУ „Любен Каравелов ” се проведе Първото математическо състезание „Проф. Рафаил Стайков”. В него участваха и малките математици от клуб „В чудния свят на математиката” по проект УСПЕХ. Интересна подробност е, че участник в клуба е и внукът на проф. Рафаил Стайков, обичащ също като своя дядо математиката. Всички участници се представиха достойно. На първите места са Кристина Данаилова, Цветина Ивайлова, Стефан Кънчев, Мартин Валентинов и Мартин Георгиев. Математиците си дадоха обещание следващата година всички да са призьори.

Маргарита Симеонова Ръководител на клуб „В чудния свят на математиката”

Към статията


Balkanec.bg, Ботевград, 08.05.2014г.

Втора представителна изява на учениците от ОУ “Васил Левски” гр. Правец по тенис на маса “Опитвам се и успявам”


   На 08.05.2014г. се проведе втората представителна изява по тенис на маса. В нея взеха участие ученици от 5 до 8 клас, които през учебната година работят по проект "Училище за себеутвърждаване и подготовка към европейски хоризонти" с ръководител Снежана Вълова. Схемата на игра беше на елиминиране. Участниците показаха, че добре са усвоили основните правила на играта, видовете удари и изпълнението на начален удар. Най- интересна беше срещата на финала при момчетата където след доста оспорвана игра се стигна до победа в полза на шестокласника Кристиян Велев. След турнира всички участници получиха грамота за успешно завършване на обучението и отлично представяне на областното първенство. Гости на турнира бяха ученици от ГПЧЕ “Алеко Константинов” който също работят по проект “Успех”.

Класиране: Момчета: I място Кристиян Велев -VIа клас  II място Цветелин Цаков - VIII клас  III място Любомир Стойков - Vб клас

Момичета: I място Тереза Александрова - VIIа клас  II място Александрина Димова - VIIб клас  III място Наталия Иванова - VIIб клас

Към статията


РИО Търговище

Представителна изява на секция „Подвижни и щафетни игри“


                           


    На 29.04.2014 г. във физкултурния салон се проведе втората представителна изява на секция "Подвижни и щафетни игри" по проект УСПЕХ от ОУ „Любен Каравелов“ – гр. Попово. Гости на изявата бяха съученици на участниците и клуб "Млад журналист", които документираха събитието. За точното изпълнение на игрите следеше съдията - Венета от 8 б клас, за което и благодарим. Разделени на два отбора - "Метеор" и "Орлите", с капитани Преслава и Светослав, учениците от петите класове демонстрираха своите умения в щафетите: игри с щафети, с гимнастически и медицински топки, "Топка в тунел" и "Теглене в редици". Много емоции предизвикаха подвижните игри "Игра на номера" и "Врабци и врани". Участниците играха футбол на малки вратички и се състезаваха по скачане на дълго въже. След оспорвана битка първото място и преходна купа спечели отбор "Орлите". Занятията на секцията за тази учебна година приключиха , но с наближаващата лятна ваканция ни очакват много весели игри.

Венера Петрова Ръководител секция "Подвижни и щафетни игри"

Към статията


РИО Търговище

Един полезен урок в банка


                           


    Участниците в клуб “Аз и светът около мен” и клуб „Млад предприемач”, работещи по програмата на „Джуниър Ачийвмънт” в рамките на проект УСПЕХ от ОУ „Любен Каравелов“ – гр. Попово, се запознаха с дейността на банките и важното им значение за живота и дейността в града и общината. Те посетиха клон на банка в града. Банковите служители им обясниха, че банката е място, където хората и бизнесът съхраняват, вземат назаем и обменят пари. Запознаха ги с понятия като “внасяне”, “банкова сметка”, “чекова книжка”, “банкова карта”. Малките предприемачи сами попълниха вносна бележка и проследиха пътя на парите от банката до потребителите. Научиха, че банката има важна роля не само за съхранение на парите, но и за финансиране на бизнес инициативи. Третокласниците разбраха колко отговорна е ролята на банковия служител. Те си тръгнаха удовлетворени и обогатени със знания от проведеното изнесено обучение. Бъдещите предприемачи на Попово си пожелаха след време все по-често да ползват услугите на банката като успешни бизнесмени.

 Ганка Гатева – ръководител на клуб „Млад предприемач“

Тодорка Георгиева – ръководител на клуб „Аз и светът около мен“

Към статията


РИО Търговище

Малките художници от „Арт-ателие” в ОУ „Любен Каравелов ”


                           


    Участвахме в мероприятията на ПГСС,,Шарен Великден” и спечелихме! Малките художници от ,,Арт-ателие”, работещо по проект УСПЕХ при ОУ ,,Любен Каравелов ” участваха в конкурса за рисунка на асфалт и рисунка пленер на тема ,,Шарен Великден”. За втора поредна година нашите ученици се включват в мероприятията, посветени на празника на Земята, организирани от ПГСС ,,Никола Пушкаров” . Отново печелим призовите места! При рисунка пленер на тема ,,Шарен Великден” на първо място се класираха: Николета Димитрова и Мая Деянова от 5.а клас. Второ място зае Ренета Георгиева от 6.а клас. На трето място се класира Светлана Иванова от 5.а клас. При рисунка на асфалт на тема ,,Шарен Великден” на трето място се нареди Еллиша Меган Мей Смит Бедфорд от 6.а клас. Всички участници получиха грамоти и вкусни лакомства, а за победителите имаше и предметни награди. Който участва печели! Ние рисувахме и спечелихме! Честито на победителите!

Мариана Иванова Ръководител на „Арт-ателие“

Към статията


Вестник Арда нюз, 25.04.2014

Ученици от ПГ „В.Левски” запленени от изкуството на фотографията


                           


    В един момент всеки един от нас е запленен от изкуството на фотографията. Абитуриентски бал, сватба, кръщене, пътуване – това са само една малка част от моментите, които всеки иска да запечата завинаги и то – качествено. Как да стане това показаха пред съученици и гости на финалната си изява 13 ученици от X А клас в ПГ „Васил Левски. Трета поредна година в гимназията работи клуб „Аз-фотографът” с ръководител Росица Делчева по проект УСПЕХ- част от програмата „Да направим училището привлекателно за младите хора”. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на ОП „Развитие на човешките ресурси. През учебната година участниците в клуба се научиха да композират кадъра и да и да запечатват важни събития от живота на всеки един един от нас. Занятията сред природата и запечатването на моменти изгради у участниците не само умения по фотография, а укрепи колективния им дух като подпомогна работата им в екип. Младите фотографи отразяваха не само живота в училище, а и случващото се в града. В своите снимки те запечатаха паркове, архитектурни паметници, забележителни сгради, пейзажи, панорами, „Светът, в който живея”, „Цветовете на пролетта”, флора и фауна. В кадрите си те показаха толерантността на етносите в нашия град през обектива на клуба. Посетиха фото форуми и почерпиха идеи и опит от фотографски групи в социалната мрежа. Участниците в извънкласната дейност изработиха табла със снимков материал, отразяващ заниманията им. Тийнейджърите имаха възможност да уловят красотата и духа на българското в Стария Пловдив и в Бачковския манастир.     Повреме на обиколката си младежите се насладиха на пролетния ден и всеки от тях по свой начин запечата преживяванията си. В училището бе проведен конкурс за най-добра снимка. Трудно се излъчи победител, тъй като всеки участник показа професионални качества и оригиналност. Дейността на клуба приключи, но желанието за трупане на спомени в снимки ще продължи у всеки един от участниците.

Арда нюз

Към статията


РИО Търговище

Втора представителна изява на „Арт-ателие“ при ОУ „Любен Каравелов" – гр. Попово


                           


    На 25.04.2014 г. малките художници от „Арт-ателие” посрещнаха съученици, родители и учители на своята втора представителна изява. В изложбата са включени рисунки, изработени с цветен пясък и витражни бои. Участниците в ателието с радост и гордост представиха своите творби и запознаха гостите с различните видове техники, които са използвали. Децата оживено разказваха за работата си в занятията, за подреждането на изложбата и много се вълнуваха от отношението и похвалите на гостите. Всички гости си тръгнаха въодушевени от срещата с изкуството на малките таланти.

Мариана Иванова Ръководител на „Арт-ателие“

Към статията


Вестник Арда нюз, 27.04.2014

Проект „УСПЕХ” помогна да златаровци да се докоснат до историята на древния Перперикон


                           


    С идеята да опознаят по-добре своя роден край и неговите забележителности, ученици от 4 клуба по проект „УСПЕХ” от ПГ по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров” се отправиха на едно вълнуващо пътешествие в миналото, започващо от каменната ера, та чак до ХІV век. Крайната цел на пътешествието бе древният град на траките Перперикон, от чиито връх се разкриват живописни и спиращи дъха гледки. Увлекателният разказ на екскурзовода прикова вниманието на учениците към първата спирка – светилището на бог Дионис. Изсечените стъпала водят до първата крепостна стена, а след нея следват ритуалната зала, стаята на принцесата, гробницата, олтарната зала, където жреците са извършвали своите предсказания. Продължавайки своето пътуване в миналото, вниманието на групата се насочва към 3 големи делви, в които древните хора са съхранявали зърното си, а един камък разкрива пред нас лика на прабългарската богиня на плодородието Умай. Пътуване към Средновековието – византийската кула, трикорабната църква с базиликата, християнският некропол, откритите златни перпери разкриват интересни факти от живота на хората през този период по тези земи. Потегляйки обратно надолу по пътя , младежите видяха и множество шарапани , които са доказателство за култовото значение, което е имало виното за траките, наричайки го „кръвта на земята”. Малко уморени, емоционално заредени и информационно обогатени, златаровци дълго ще носят в себе си преживяванията от този ден.

Арда нюз

Към статията


РИО Търговище

Втора представителна изява на клуб „IT Каравеловче


                           


    На 25.04.2014 г. в Компютърния кабинет на ОУ „Любен Каравелов”, гр. Попово, учениците от II „б” клас, които участват в клуб „IT Каравеловче” към проект „Успех”, с ръководител г-жа Снежанка Стефанова, проведоха своята втора представителна изява под надслов „Най-доброто с програмите PowerPoint и Picasa”. Присъстваха съучениците им от II „б” клас, участници в клуб „Приказен свят” и техният ръководител г-жа Красимира Цонева. В своите встъпителни думи участниците споделиха за интересната работа с програмата от офис пакета PowerPoint, с която се изготвят презентации. Представиха своите презентации върху учени уроци от любимия си предмет Околен свят. Темите им са различни - „Домашни любимци”, Пролетни цветя”, „Зеленчукови растения”,”Селскостопански животни”, които изработиха екипно. Споделиха за откритите занятия на клуба, в които направиха много снимки на различни обекти от града ни. Така се подготвиха със снимковия материал за фотоалбума „Нашето красиво Попово”, а текстовата информация откриха в онлайн енциклопедията Wikipedia. Създаването на самия фотоалбум беше с програмата PowerPoint. Използваха програмата Picasa, за да направят няколко колажи от снимки, които вмъкнаха в албума. Изявата продължи с викторина, като на въпросите отговаряха гостите. За верните си отговори получиха награди. А на всеки от присъстващите децата връчиха листовка с правила, които трябва да се спазват при изготвяне на презентации с PowerPoint. В края малките каравеловчета получиха книги за награда, а г-жа Цонева ги поздрави за старанието и успехите им.

Снежанка Стефанова Ръководител на клуб „IT Каравеловче”

Към статията


РИО Търговище

Втора представителна изява на клуб „Приказен свят“ по проект УСПЕХ при ОУ „Любен Каравелов“


                           


    На 23.04.2014 г. - Международния ден на книгата - се състоя втората представителна изява на клуб „Приказен свят“ по проект УСПЕХ с ръководител г-жа Красимира Цонева. В училищната библиотека, пред своите гости – учители, родители и учениците от клуб „IT Каравеловче“ с ръководител г-жа Стефанова - второкласниците показаха своите знания за видовете приказки, техните особености и начина им на създаване. Г-жа Йорданова - училищен библиотекар - запозна учениците с историята и честването на Международния ден на детската книга – 2 април и 23 април – Световен ден на книгата и авторското право. Тя увлекателно представи интересни факти от живота и дейността на писателя Ран Босилек. Учениците четоха приказки от любимия си автор, редиха пъзели с приказни герой, отгатваха гатанки и отговаряха на забавни въпроси. В края на изявата те дариха част от прочетените вече книги от поредицата „Приказна съкровищница“ на училищната библиотека и, както подобава, на Световния ден на книгата получиха подаръци – книги.

Красимира Цонева Ръководител на клуб „Приказен свят“

Към статията


РИО Търговище

Среща на младите предприемачи с общинските медии


                           


    Клубовете „Млад предприемач“ и „Аз и светът около мен“ от ОУ „Л. Каравелов“ – гр. Попово, работещи по проект УСПЕХ, се докоснаха до процеса на работа на общинските медии. Техни консултанти бяха г-жа Росица Георгиева – ст. eксперт „Култура“, г-н Георги Иванов – мл. eксперт „Култура“, г-жа Виолина Тодорова – радиоводещ и г-н Спиро Борисов – оператор. Третокласниците се запознаха със спецификата и правилата по изготвяне на „Местен вестник“ и зададоха редица въпроси. Причината за този интерес е предстоящото издаване на техен вестник. Учениците получиха възможност да посетят студиото на радиовъзел „Попово“, където им бе показано боравенето с текстов и аудио-файл. Най-интересно се оказа за тях посещението в телевизионното студио, където се извършва монтажът на седмичните общински новини. На раздяла вече говореха за нови срещи, а младите предприемачи обещаха, когато вестникът им е готов, да подарят един брой на новите си приятели, за да чуят тяхното професионално мнение.

Ганка Гатева Ръководител на клуб „Млад предприемач”

Тодорка Георгиева Ръководител на клуб „Аз и светът около мен”

Към статията


Община Банско, петък, 25 април 2014 Г.

ПЛТГ "Н.Вапцаров", гр.Банско

Учениците от ПЛТГ „Н.Вапцаров“ отбелязаха Световния ден на Земята


                           


    Учениците от ПЛТГ „Н.Вапцаров“, гр.Банско, клуб „Природолюбители“, отбелязаха Световния ден на Земята с посещение в Национален парк „Рила“. Проявата беше осъществена по проект BG051PO001-4.2.05-0001„Да направим училището привлекателно за младите хора“ и с любезното съдействие на ръководството на НП „Рила“ и неговия директор, г-н Русков, и Посетителски център „Паничище“. Чрез подготвената от г-н Стефан Костадинов – гл.експерт в НП „Рила“ образователна програма, младите природолюбители получиха ценна информация относно биологичното разнообразие на парка, характерни пейзажи, природни забележителности, туристически обекти и маршрути. Особен интерес предизвикаха организираната своеобразна викторина, където учениците спечелиха множество награди, както и посещението до водопада „Горица“, пътят до който е забележителен и се отличава с уникални творения на природата.


РИО Търговище

Гимназия „Христо Ботев“ гр. Попово“

Мис и Мистър гимназия 2014 г


                           


    На 24.04.2014 г за осма поредна година в Гимназия „Христо Ботев“ гр. Попово“ се проведе благотворителен конкурс „Мис и мистър Гимназия 2014“. Със събраните средства в размер на 329.00 лева ще бъдат подпомогнати абитуриенти в неравностойно положение. Тази година на конкурса се явиха 22 претенденти за титлите Мис и Мистър – 11 младежи и 11 девойки. Надпреварата се проведе в три кръга – ежедневно, спортно и официално облекло. Освен визията си младите хора имаха възможност да демонстрират интелектуалните и танцувалните си умения. Спонсори на конкурса бяха БМЧК ТЪрговище, Община Попово, Фризьорски салон „Тиара“ и Козметично студио „Classa”. Жури в състав: 1. Есин Мехмедова – доброволец от БМЧК Тъговище 2. Атанас Атанасов – ръководител на звено „Образование“ в Община Попово 3. Теодора Николова - Фризьорски салон „Тиара“ 4. Александрина Пейчева - Козметично студио „Classa” 5. Венелин Лазаров – директор на Гимназия „Христо Ботев“ гр. Попово имаше нелеката задача да излъчи победителите в надпреварата.

МИС ГИМНАЗИЯ 2014 – Полина Панайотова

Първа подгласничка – Петя Александрова

Втора подгласничка – Аликсандра Али

МИСТЪР ГИМНАЗИЯ 2014 – Дезиз Гюнеров

Първи подгласник – Явор Цветанов

Втори подгласник – Виктор Цветанов

    Освен титлите МИС и МИСТЪР всички участници получиха номинации в различни категории, определени от индивидуалните им качества, които бяха впечатлили алтернативно жури от техни съученици. Организацията на конкурса бе дело на клуб „Предприемачество“ по проект „УСПЕХ“, а за доброто настроение на участниците и публиката се погрижиха клуб „Песен“ и клуб „Магията на танца“ по проект „УСПЕХ“.

 Към статията


ПГИ „Д-р Иван Богоров”,  Варна

Над 192 хиляди ученици от страната участват в проект УСПЕХ на МОН


    Общо 192 774 ученици от цялата страна са участвали през третата година на проект УСПЕХ – „Да направим училището привлекателно за младите хора” на Министерството на образованието и науката, съфинансиран по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” и Европейския социален фонд. Това съобщи ръководителят на проекта г-жа Пенка Иванова по време на закриването на Втората национална конференция за обмяна на добри практики в областта на извънкласните и извънучилищните дейности по проекта, която се проведе от 15 до 17 април 2014 г. в комплекс „Слънчев ден” край Варна. В конференцията участваха ръководители на клубове по проекта от цялата страна, директори на училища, работещи по проекта, началници и представители на Регионалните инспекторати по образование от страната.

    Конференцията имаше за цел да разшири общуването между учители, директори и експерти в образованието. Участниците във форума изразиха удовлетворение от постиженията в клубовете по проект УСПЕХ и заявиха желание дейността им да продължи като целенасочена държавна политика.

 
                           

    Вторият ден на конференцията премина с работа по секции. Г-н Светлан Илиев, директор на VIII СОУПЧЕ „А. С. Пушкин” – Варна, сподели в презентацията си, че в училището функционират 21 клуба по проекта. Акцент е поставен върху групите с културна компетентност и език. Клубовете се посещават и от много незаписани в тях ученици. Те с интерес се приобщавали към творческата ученическа общност. Така групите по проект УСПЕХ оказвали влияние върху много повече учащи се и променяли техните нагласи, както към училищния живот, така и към света като цяло, според директора. Той добави, че са издали книжка с есета и разкази на ученици - „ Не! на насилието – Да! на доброто”. Г-жа Илица Петрова, директор на ОУ „Васил Левски” – Ловеч, сподели, че успеваемостта на учениците се променя в положителна посока. Развиват се художествено – творческите им умения, намаляват асоциалните прояви и родителите са удовлетворени от постигнатите резултати. В училището функционират 26 групи, в които са включени 360 ученици. Това е почти 60 % от общата численост на възпитаниците в училището.


                           

    Г-жа Ваня Вълчева, директор на IV ОУ „Иван Вазов” – Монтана, представи различни методи за работа в групите по проект УСПЕХ – ролеви игри, дискусии, симулации, подражателни техники и др. Според нея, чрез участието на учениците в клубната дейност се постига ефикасна превенция на насилието в училище, повишава се културата на общуване с институциите. Г-жа Сежана Якимова, начален учител от НУ „Хаджи Генчо” – Тетевен, сподели, че чрез драматизация на приказки и четене с разбиране на фолклорни и авторски текстове се постига по-голям интерес към света на книгата. Играта има възпитателна функция, а чрез нея децата се адаптират по-успешно в училищната среда. Със средства на проекта са изработени костюми на основните приказни герои. Чрез съпреживяване на различни роли децата преодоляват страховете си, а с помощта на куклите постепенно навлизат в света на възрастните, разказа Якимова.

     Г-н Кирил Котев - служител в МВР, отговарящ за противопожарната безопасност, като външен лектор е ръководител на клуб „Млад огнеборец”. Той продължава традицията, която е създал инж. Янко Тодоров в ОУ „Христо Ботев”- Бургас, кв. Долно Езерово. Г-н Котев заяви, че целта на клуба е създаване на умения в учениците за адекватна реакция в екстремни ситуации. Младите огнеборци се гордеят с много получени призови места в районни и областни състезания. През 2014 г. ще имат честта да бъдат домакини на тазгодишната надпревара. Екипировката и съоръженията за противопожарна защита са закупени от финансовите средства по проект УСПЕХ.


                           

    Националният форум бе закрит с пресконференция, на която г-жа Пенка Иванова – ръководител на проекта, изрази удовлетворение от постигнатите резултати в клубовете, от правилното изразходване на финансовите средства и от огромния интерес от страна на ученици, учители и родители.

                           

Информацията е от клуб „ Млад журналист” към ПГИ „Д-р Иван Богоров” Варна


РИО Търговище

Шарен Великден с Клуб „Шарено герданче“


                           


    С настъпващата пролет наближава и прекрасният християнски празник Възкресение Христово. Ние, българите, сме му дали и друго име – Великден. Това е ден на обновление и светлина, свързан с множество обичаи. Седмицата преди Великден се нарича Страстна седмица и за всеки ден има опредени традиции, които християните трябва да спазват. На Велики четвъртък във всеки дом боядисват яйца. Така и ние от Клуб „Шарено герданче“ спазихме традицията. Запознахме се с пролетните празници и обичаи в миналото, техниките за боядисване, направихме красиви кошнички. С голямо желание пристъпихме към боядисването на яйцата. Подкрепени от родителите и съучениците си от клуб „Бързи, сръчни, здрави“, малчуганите се втурнаха да приложат своите умения. Майки и баби предадоха опита и запалиха малките ученици да спазват традициите и обичаите. Благодарим Ви, скъпи родители, че отново ни подкрепихте! По стара традиция първото яйце се прави винаги червено. Поставя се пред домашната икона и стои там до Велики четвъртък на следващата година. С първото боядисано яйце се намазват бузките на всички деца в къщата, за да са здрави - така направихме и ние. След приключване на ритуала по боядисването на яйцата всички похапнаха и вкусни козунаци, които са част от великденската трапеза. ЧеститВеликден! Клуб „Шарено герданче“ Ви пожелава много здраве, шарено настроение и усмивки. Весел празник!

Валентина Пеева ръководител на клуб „Шарено герданче“

 Към статията


БНР - Радио Видин, 17.04.14

Шарени перашки подредиха берковски гимназисти


                           


    Учениците от клуб "Празници и обичаи" в Лесотехническата професионална гимназия (ЛПГ) в Берковица, направиха весела Великденска изложба за своите съученици, с която да ги поздравят за най-светлия празник– Възкресение Христово. Преди това младите почитатели на българската етнография и фолклор нашариха великденски яйца като използваха традиционни техники- с листа и естествени багрила, а след това опитаха и нови методи за украса. Разбира се, първото боядисано яйце бе червено и с него те намазаха челата и бузите си, както повелява традицията. Техните съученици с интерес разгледаха изложбата и разпитаха за тънкостите на боядисването на перашки. Подреждането на изложбата е представителна изява на клуб "Празници и обичаи" при ЛПГ по проект УСПЕХ на Министерството на образованието и науката.

Петя Генова

 Към статията


БТА - Варна

Програма "УСПЕХ" в училищата няма да бъде прекъсната

Варна, 17 април /Мила Едрева, БТА/

    Програма "УСПЕХ" , която е насочена към извънкласните и извънучилищните занимания за децата, няма да бъде прекъсвана, каза днес във Варна ръководителят на проекта Пенка Иванова. По думите й министерството на образованието ще осигури средства за учебната 2014/2015 година, а след това разходите ще бъдат поети от новата оперативна програма за наука. Във Варна Иванова участва в национална конференция за обмяна на добри практики в областта на извънкласните дейности по "УСПЕХ". Тя припомни, че програмата се изпълнява за трета година, като общият й бюджет е над 94,4 милиона лева. През настоящата учебна година в проекта участват 1307 училища в страната. Сформирани са 16 641 групи за извънкласни дейности, в които участват близо 193 хиляди деца. По думите на Иванова най-голям процент от учениците се занимават с творчество и изкуство, както и със здравословен начин на живот. Иванова посочи, че чрез проекта училищата са изградили добри връзки с музеи, галерии, библиотеки и партньорството с тези културни институции е от полза за децата. От програмата са много доволни и родителите и според нея причината е, че много семейства не могат да си позволят да плащат за някакви извънкласни занимания и курсове, дори детето им да има талант. /ММ/


Balkanec.bg, Ботевград

Цветен и музикален Великден в ОУ "Васил Левски" - гр.Правец


                           


                                                 Цветна феерия в ОУ "Васил Левски" - гр.Правец на традиционния Великденски базар.

    Както всяка година, великденските трапези бяха отрупани с козунаци, писани яйца, сувенири и вкусни баници, питки, мъфини, сладкиши, приготвени от изкусните ръце на майки и деца. На Великденския базар присъстваха много родители, учители, ученици и гости, които се насладиха на красиво подредените маси. Учениците от клуб "От раклата на баба" с ръководител Веселка Нинова направиха възстановка на обичаите „Лазаруване” и „Наричане”. В базара участваха и групите, работещи по проект „Успех” – „Млад кулинар” – р-л Дафина Станева, „Hand made” – р-л Красимира Великова и „Училищен обектив” – р-л Галин Йотов. Заместник директорката - Снежана Вълова, поздрави присъстващите с предстоящите празници и им пожела много здраве и бъдещи успехи. Всеки гост си тръгна с късче великденско настроение, а децата сладко-сладко си похапнаха. Със събраните средства от благотворителния великденски базар ще бъде закупена техника за училището.

 Към статията


Вестник "Вяра"

ОУ "Евлоги Георгиев" гр.Дупница


                           Вестник Арда нюз, 15.04.2014

Златаровци презентираха авторския филм „Ученически неволи”


                           


    На 14 април в ПГ по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров” се проведе втората представителна изява на Театралното студио, което е създадено по проект „УСПЕХ”. Извъкласната дейност е част от програмата „Да направим училището привлекателно за младите хора”. Студиото осъществява своята дейност с финансовата подкрепа на ОП „Развитие на човешките ресурси”. Младите театрали решиха по нетрадиционен начин да представят своята изява. Подготовката е била дълга, но забавна – това се видя на премиерата на техния филм „Ученически неволи”. Публиката имаше възможност да се потопи в атмосферата на един ден от живота на днешния тийнейджър. За повечето актьори не е било трудно да влязат в роля, защото играха самите себе си. Но за учителите – това се оказва предизвикателство. Всяка реплика, всеки жест, всяка ситуация бяха съпроводени с подходящ музикален аранжимент от популярна песен. Не бяха пропуснати отегчителните контролни, трудните уроци, изпитванията. Но тийнейджърите умеят и да се веселят – свободното се време те прекарват в сладки приказки, одумвания и много модерни танци. Накрая учениците се обърнаха с молба към своите учители – за прошка и разбиране, защото всеки иска да изживее предизвикателствата на живота.

    Директорът на гимназията инж. Чорбаджийска поздрави младите актьори, като им пожела да развиват своя талант и да изживеят своя звезден миг. Всяка страна си заслужава тийнейджърите, а всяко училище – своите възпитаници, особено таланти като тях.

Арда нюз

Към статията


Вестник Арда нюз, 12.04.2014

Най-добрите риболовци от ПГ „В.Левски“ със сертификат за майсторски умения

                        

    Финална представителна изява по проект „УСПЕХ“ проведоха учениците от клуб „Риболовен свят“ в ПГ „Васил Левски” с ръководител инж.Валерия Кирякова-Маринова. Проявата се състоя на 10 април, няколко дни преди забраната на любителския риболов. Проект „Успех” е част от програмата „Да направим училището привлекателно за младите хора и се осъществява с финансовата подкрепа на ОП „Развитие на човешки ресурси”, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз.

                        
Пред своите гости момчетата показаха фотоизложба, подредена с много внимание. Чрез нея те разказаха за интересните моменти, преживяни по време на риболовните излети на яз. „Кърджали“ и яз.“Студен кладенец“. От снимките се виждат прилаганите от младите риболовци различни риболовни техники, смяна на плувки, кукички и веселите моменти с разплитане на заплетени въдици. Бяха показани и моменти от екскурзията до Гребната база в Пловдив, където младежите се запознаха с обстановката за провеждане на националните състезания по спортен риболов.  

                         
Втората част от изявата бе посветена на презентация, в която младите риболовци запознаха аудиторията с различните техники за риболов на видовете риби, обитаващи кърджалийските водоеми- шаран, речен кефал, сом, каракуда, мряна, щука, костур, уклей и бяла риба. Място бе отделено и на темата за здравословното хранене с риба – за тайната на дълголетието. Правилно подбраното меню от риба и морски дарове осигурява не само дълъг живот, но и здраве. Всички се запознаха с разликата между мъжкия и женския шаран и как се приготвя пълнен шаран за Никулден. На финала на изявата ръководителят на клуба инж.Валерия Кирякова-Маринова връчи награди на най-добрите риболовци и сертификати на всички участници от клуба, като им пожела успехи в риболова, интересни преживявания край бреговете на язовирите и реките, както и да използват своите знания за опазване на природата.

Към статията


БНР Радио Видин

Клуб по йога направи демонстрация в Берковица


                           


    Петнадесет ученици от пети до седми клас в Първо училище "Н. Вапцаров" в Берковица приеха предизвикателството да се занимават с йога от началото на учебната година. Те разучават основните асани (пози в йогата) и дихателни техники вече няколко месеца, а днес направиха първата си демонстрация пред ученици от начална степен. Малчуганите бяха впечатлени от видяното, като най-много им харесаха позите "парцалена кукла", "гледащо надолу куче" и "котешка". Те изгледаха с интерес поздрава към слънцето и някои от тях се опитаха да го повторят под ръководството на младите йоги. Участниците в клуба по йога са много ентусиазирани и не пропускат срещите, защото са разбрали ползите от заниманията:

 "Аз се развивам чудесно, просто аз се променям. То е някак си толкова жизнено и дава хармония, кара кръвта ти да циркулира, няма такова застояване. Ставам по-силна физически и това помага за ума и за дисциплината. Другата година, ако съм тук, ще се запиша пак, защото много ми хареса йогата."

    Клубът по йога в берковското училище е създаден по проект "УСПЕХ" на Министерството на образованието и науката.

Към статията


Balkanec.bg, Ботевград

Музикално - поетична вечер на тема "Нарисувай ми една... песен", ОУ "Васил Левски" , гр.Правец


        


      


      

 

   В актовата зала на ОУ „Васил Левски" се проведе музикално - поетична вечер на тема "Нарисувай ми една... песен". Концертната програма бе подготвена от музикално студио „Ново поколение” и клуб „Аз свиря на пиано”, работещи по проект „Успех”, с ръководител Миглена Батанова. "Идеята за този формат - малък камерен концерт е много стара, но едва сега дойде времето, когато да я осъществим", каза г-жа Батанова. По - голямата част от песните, които бяха представени, не са изпълнявани в "Крилете на песента", но талантливите деца се справиха прекрасно. Те изпълниха много популярни песни - "Я кажи ми облаче ле бяло", "Бяла тишина", "Луната спи", "I am a big girl", "Аз искам", "Една българска роза", "Песен моя, обич моя" и други. Публиката се наслади на много емблематични песни за България и чуждоезични песни, които бяха прочетени на български език от артистични ученици. Миглена Батанова сподели, че идеята е всеки да разбере, че "не е толкова важно на какъв език пеете, а какво точно пеете, и какво е посланието на песента". Талантливите деца-актьори и тяхната ръководителката получиха цветя и аплодисменти.

Към статията


РИО - Търговище

Представителна изява на студио „Славееви гласове“ от ОУ „Любен Каравелов“ – гр. Попово


        


      


    На 27. 03. 2014 год. се проведе втората за годината представителна изява на студио „Славееви гласове“ от ОУ „Любен Каравелов“ – гр. Попово, работещо по проект УСПЕХ. Участниците в студиото се представиха достойно пред журито на Х Общински преглед на училищното любителско творчество, организиран от НЧ „Св. Св. Кирил и Методий- 1882“, гр. Попово. Студио „Славееви гласове“ се изяви с песента „Пътнико свиден“, под съпровод на китарата на Влъдимена Пенчева, за което бе отличено с грамота за много добро представяне. Сред индивидуалните участници с грамота за отлично представяне бе наградена Николета Георгиева от VIIIб клас за песента „За тебе бях“.

 Росица Пенчева Ръководител на студио „Славееви гласове“

Към статията


РИО - Търговище

Клуб „Аз помня и преоткривам” и клуб „Европа и Аз” от ОУ „Л.Каравелов” гр. Попово посетиха столицата София


        


      


      


    Участниците в клуб „Аз помня и преоткривам”, с ръководител Елка Кръстева и клуб „Европа и Аз”, с ръководител Богданка Неделчева (работещи по проект УСХЕХ - BG051PO001-4.2.05-0001 „Да направим училището привлекателно за младите хора” в ОУ „Л.Каравелов” гр.Попово), от 30 март 2014 г. до 01 април 2014 г. посетиха столицата София и се запознаха с емблематични паметници на българското културно-историческо наследство (Рилският манастир, Народният театър „Иван Вазов”, Софийският университет „Св.Климент Охридски”) и централните институции Народното събрание и Президентството. По време на посещението си в Рилския манастир, в църковно-историческия музей се запознаха с историята на Рилската Света обител. Видяха книги, свързани с книжовната дейност на манастира, икони, стенописи, църковна утвар и венецът на експозицията - Рафаиловият кръст. Поклониха се на гроба на Неофит Рилски. Влизайки в Монашеската килия, съпреживяваха създаването на ценни за времето извори и направиха своята стъпка, чрез която се постига чувство за принадлежност, идентичност и вътрешна убеденост. Незабравими и със силни емоционални мигове за учениците бяха и посещенията им в Народното събрание и в Президентството. Членовете на клубовете се запознаха и добиха представа за институциите – Народно събрание /Парламент/ и Институцията „държавен глава”. В Народното събрание разгледаха сградата. Изслушаха лекция за историята и дейността на българския парламент и разгледаха експозицията с българските конституции. По време на срещата с госпожа Боряна Зайкова от пресцентъра на Народното събрание се запознаха с историята на сградата на НС, задачите и ролята му, научиха как се създават законите, какви ангажименти имат депутатите. Видяха работната им среда. В Президентството г-жа Камелия Кирилова разведе учениците през залите на Президентството. Показа им начина, по който биват посрещани официалните делегации и гости на президента, както и заседателните зали, в които държавният глава провежда работни и официални срещи. Наблюдаваха смяната на почетния караул в Президентството и пред парадния вход на Президентството. Отблизо видяха Дървото на ангелите и добиха представа за ролята и „силата” на кампанията „Българската Коледа”. Чрез реализирането на дейностите по проект „УСПЕХ” и занятията, проведени в Рилския манастир и в София, учениците от клуб „Аз помня и преоткривам” и клуб „Европа и Аз” разбраха, че това, което свързва хората, са духовността и човешките добродетели. Остана нагласата да опазваме своята идентичност и историческа памет. Получиха нова информация за българските институции.

Елка Кръстева Главен учител по история и цивилизация ОУ „Л. Каравелов” гр. Попово

Към статията


Вестник "Марица", гр. Пловдив


                  


Balkanec.bg, Ботевград

Представителна изява на Клуб "Млад еколог", ОУ "Васил Левски" , гр.Правец


        


      

 

    На 25 март в ОУ ,,Васил Левски" гр .Правец се проведе първата представителна изява на Клуб ,,Млад еколог" по проект Успех с ръководител Илиана Григорова.
Учениците откриха своя празник със презентация ,,Първа пролет", като в този дух показаха своите знания за природата, която се пробужда от зимен сън и се възражда за нов живот през пролетта. След това с много настроение водещите ученици задаваха гатанки на своите гости. Настроението се повиши, когато г-жа Григорова започна да задава въпроси на учениците за природата, а те с много ентусиазъм отговаряха. Накрая бяха наградени изявилите се ученици от 2,,б" и 3 ,,б"клас. Изцяло в духа на изявата имаше и практически действия, при които учениците в проекта засадиха великолепна магнолия и много пролетни цветя около водното езеро в което кокетно надничаше и водната лилия. Накрая участниците в проекта завършиха със засаждане на прекрасна зеленика до дръжката на градинската кошница в която бяха нацъфтели пролетни цветя.
За своя труд и резултати учениците бяха поздравени от директорката на училището г-жа Илиана Котова , без чието съдействие празникът нямаше да е същият.

Към статията


БНР Радио Видин

Берковски гимназисти направиха мартеници за учители и съученици


                           


    Десетокласници от Лесотехническата професионална гимназия (ЛПГ) в Берковица дариха мартеници на своите учители и съученици с пожелание за здраве и късмет. Те изработиха пролетните символи в библиотеката на Читалище "Иван Вазов 1872", където библиотекарите им разказаха легендата за мартеницата и показаха различни идеи за изработка на българския символ. Момичетата, изработили червено-белите сувенири, са от клуб "Празници и обичаи", който се организира по проект УСПЕХ на Министерството на образованието и науката. Десетокласничките с радост посещават заниманията и усвояват знанията от миналото. В ЛПГ има много клубове по УСПЕХ, които обогатяват свободното време на тийнейджърите и помагат за тяхното емоционално, умствено и физическо израстване.

Петя Генова

Към статията


Община Банско

Представителна изява на дърворезбари от ПЛТГ „Н.Вапцаров“, гр.Банско


                           


      


      


    Дървото е един от най-старите материали. То има традиции в изкуството и занаятите в България. Тези традиции продължават и учениците от ПЛТГ „Н.Вапцаров“, гр.Банско от ателие „Млад дърворезбар“ с ръководител Георги Янчовичин, реализиран по проект BG051PO001-4.2.05-0001 „Да направим училището привлекателно за младите хора“. Младите творци преплитат в своите дърворезби, които бяха изложени по време на представителната изява на ателието, запазените български традиции и съвременността. В изработката на своите произведения те виждат реализация на своите мечти, а удоволствието от сътвореното е причината да продължат занаята до днес. Всички автори имат специфичен стил, но са обединени от една идея – да възродят традицията, която носи дървеният материал.

Дърворезба - за доброто изкуство времето не съществува!

Към статията


Телевизия "Стара Загора"

Представителни изяви в Професионална гимназия по облекло и хранене

"Райна Княгиня" - град Стара Загора

Клуб Сладко и солено с ръководител Здравка Иванова

Клуб Карвинг - кулинарни изделия с ръководител Мария Димитрова

 


РИО - Търговище

Първомартенска седянка, ОУ "Л. Каравелов", гр. Попово, обл. Търговище


        


      


      


    Денят е 26.02.2014г., дни преди да посрещнем Баба Марта. Клуб „Шарено герданче“ събра своите родители – майки и баби, за да изработят заедно мартеници. „Първомартенска седянка“ – така нарекохме последното си занятие по проект УСПЕХ. Фолклорът – извор на живот, здравият корен на нашата нация ни вдъхнови. Както на седянка всеки разказа по нещо интересно - легендите, традициите, ритуалите и обичаите, свързани с празника. Припомнихме и стихове, посветени на Баба Марта. С настроение и огромно желание малките родолюбци показаха и своите учения за изработване на мартеници. Топлата подкрепа на сръчните и отзивчиви родители ни обогати с много идеи. С красиви и различни мартеници окичиха таблото си шарените герданчета. В празничния ден ще закичим съучениците си от секция „Бързи, сръчни, здрави“, а също и нашите приятели от гр. Търговище. В края на седянката всички участници хапнаха вкусен ошав, пуканки и ябълки.

Валентина Пеева Ръководител на клуб „Шарено герданче“

Към статията


Вестник Арда нюз, 27.02.2014

Кърджалийски тийнейджъри - сръчни в изработването на мартеници

             

    Представителна изява по проект „УСПЕХ” имаха 14 ученици от ІХ а клас на ПГ „Васил Левски”. Тийнейджърите са участници в клуб „Семейни празници, традиции и обичаи” по програма „Да направим училището привлекателно за младите хора”. Ръководител на клуба е Маруся Бресковска. Нейните възпитаници показаха нагледно в присъствието на учители, родители и съученици какво са научили за ритуалите, свързани с празниците в нашия живот. В своята презентация те обърнаха внимание на традициите и новите, любопитни моменти при организиране на различните тържества. Откровено и по детски искрено те споделиха, че желанието им за участие в клуба се е засилило, когато под сръчните им ръце обикновените дрянови клонки се превърнали в уникални, грейнали сурвачки. Състезателният им дух ескалирал още повече при направата на мартеници. Всеки от тях вложил стил, душа и изключително старание, за да изработи най-красивия модел. В края на представителната изява отличилите се участници получиха грамоти за активно участие в занятията на клуба и подариха на гостите собственоръчно изработени мартеници. Пожеланията им бяха за здраве и прекрасно пролетно настроение през цялата година.

Арда нюз

             
Към статията


РИО - Търговище

Първа представителна изява на секции „Европа и Аз“ и „WWW“ в ОУ "Л. Каравелов" гр. Попово


        


      


      


    На 26.02.2014г. се проведе представителната изява на секция „Европа и Аз“ и секция „WWW“ по проект „Успех“. Гости на тържеството бяха г-жа Е. Кръстева, г-н Недко Илиев, г-жа Й. Ангелова и учениците от клуб „В света на книгите“. Представени бяха презентации за културните и природни забележителности на Европейските страни. Учениците от секция „WWW“ подготвиха интерактивни игри, чрез които всички присъстващи демонстрираха своите знания. Представителната изява премина в забавна и интересна атмосфера. Участниците изразиха желание за още съвместни дейности.

Богданка Неделчева Ръководител на секция „Европа и Аз“

Пламен Стефанов Ръководител на секция „WWW“

Към статията


Balkanec.bg, Ботевград

Представителна изява на клуб "Зелени алтернативи", ОУ "Васил Левски" , гр.Правец


        


      


    На 26.02.2014 г. от 13,00 ч. клуб „Зелени алтернативи”, с ръководител Н. Христова към ОУ "Васил Левски" - Правец проведе представителна изява на тема ”Растения”. Малките първокласници пяха, рецитираха, рисуваха, разказваха, апликираха, работиха с мултимедия. Доставиха удоволствие на своите гости.

Към статията


Община Банско

Представителна изява на природолюбителите от ПЛТГ „Н.Вапцаров“, гр.Банско


        
      


    На първата си за тази учебна година представителна изява по проект BG051PO001-4.2.05-0001 „Да направим училището привлекателно за младите хора. Училище за себеутвърждаване и подготовка към европейски хоризонти УСПЕХ”, учениците от ПЛТГ „Н.Вапцаров“, гр.Банско - клуб „Природолюбители“ с ръководител Елена Гюмова изразиха своята грижа за горите – нашето природно богатство, благодарение на което имаме чистия въздух и вода. Темата беше представена с презентация на ученика от ХIа клас – Иван Иванов. Членовете на куба открито споделиха със своите съученици, гости на събитието, че макар на пръв поглед да изглеждат неизчерпаеми, горите се нуждаят от опазване, съхранение и въвеждане на определени правила при тяхната експлоатация.

Най-добрият вариант е да пазим горите от унищожение, а не да се чудим как да създаваме нови, след като убием старите!

Материалът е изготвен от екип на ПЛТГ - Банско

Към статията


РИО - Търговище

С България в сърцето

Първа представителна изява на клуб „Европа и Аз”, ОУ "Любен Каравелов", Попово


        
      
      
    Участниците в клуб „Аз помня и преоткривам”, с ръководител Елка Кръстева в ОУ „Л. Каравелов” гр. Попово (работещи по проект УСХЕХ - BG051PO001-4.2.0001 „Да направим училището привлекателно за младите хора”), проведоха първа представителна изява за тази учебна година на клуба. "С България в сърцето" бе мотото на представителното занятие. Членовете на клуба представиха дейността си пред бивши членове на клуба, (които в момента са ученици в гимназия „Хр.Ботев” Попово), пред членовете на клуб „Европа и Аз”, директора на училището, учители и училищния библиотекар. Цялостната дейност на клуба бе показана на презентация с помощта на мултимедиен проектор. Моменти от дейността бяха изнесени на постери. Участниците в клуб „Аз помня и преоткривам” разказаха за наученото и видяното по време на занятията досега, в снимки и слово. Дадоха пример за това, как делото и словото на българските будители възпламенява чувства и мисли у тях, как събужда отношение към нашия живот, респектира и задължава да бъде чуто, колко необходимо е да се съобразяваме с високия морален критерий на Левски, който отправя към нас само един въпрос: „Народе????”. Те демонстрираха умения за извличане на информация от различни източници и самостоятелно съставяне на исторически текст устно, и формиране на ценностни ориентации, свързани с чувството на българска национална идентичност. Насочиха вниманието на присъстващите и към дейностите посветени и организирани в 2013 година (обявена от ЕС за година на гражданските права), и усвоените умения и компетенции, необходими за ролята им на граждани в съвременното общество. В края на занятието участниците в клуба споделиха, че дейността им е успешна и разнообразна, но ключът на успеха е работата в екип. Очакват с интерес занятията, които са заложени в плана на клуба до края на учебната година. Трогателни бяха думите на бившите членове на клуба. Учредяването на клуба е било предизвикателство, полезно и интересно участието им в дейностите, и задоволство, че се развиват традициите на клуб „Аз помня и преоткривам”. Г-жа М.Димитрова – директор на училището поздрави учениците и ги насърчи в бъдещата им дейност.

ЕЛКА КРЪСТЕВА Главен учител по история и цивилизация ОУ „Л. Каравелов” гр. Попово

 

Към статията


РИО - Търговище

Приказки любими по проект УСПЕХ

Първа представителна изява на клуб „Приказен свят“ ОУ "Любен Каравелов", Попово

                  
       
        
      
      
      
      
Към статията


Вестник Екип 7, Разград, 30.12.2013

                  
       


      

                                                              


Вестник Кърджали Нюз, 13.02.2014

Учениците от ПГ “Васил Левски” в Кърджали премериха сили в турнир по шах

                                                              

На 11 февруари в ПГ „Васил Левски” се проведе поредната представителна изява по проект УСПЕХ. Участниците в клуб „Домашни игри и забавления и игрите в интернет” решиха, че тя да протече по нестандартен начин и предизвикаха своите съученици на турнир по шах. Една от любимите игри на много велики хора.Момчетата от клуба сметнаха, че това е чудесен начин да поставят началото на мероприятията, посветени на Патронния празник на професионалната гимназия. След кратката презентация, в която ръководителката на клуба Лидия Бояджиева разказа за интересите на своите възпитаници, с какво са се занимавали през изтеклите месеци, за техните любими игри, интересни факти и легенди за тях, участниците в турнира изслушаха още веднъж правилата от поканената за съдия инж. Валерия Кирякова, бивша областна шампионка по шах за девойки. Така идеята за посвещение на турнира на участниците в клуба, зародила се в движение, се превърна в сериозно състезание, в което се включиха ученици от всички класове. На фона на снимки с работни моменти на клуба се проведоха няколко срещи по системата „всеки срещу всеки”. Излъчени бяха победителите, които получиха символични награди. Най-активни и успешни в срещите бяха десетокласниците.
В изявата се включи активно и директорът на ПГ „Васил Левски”, инж. Нина Терекиева, която компетентно се намесваше и подсказваше на играчите.
Клубът „Домашни игри и забавления” е създаден по проект “Успех”, част от програмата „Да направим училището привлекателно за младите хора”. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на ОП „Развитие на човешки ресурси”, съфинансиран от Европейски социален фонд. Целите, които са си поставили участниците в извънкласната дейност и тяхната ръководителка са да се научат да бъдат заедно, да действат заедно, да мислят заедно като един отбор.Защото в живота печелят не само индивидуалистите, а е важна отборната игра.
Кърджали Нюз.

Към статията


Вестник Арда нюз, 12.02.2014

Учениците от ПГ „В.Левски” добри и на шахматната дъска

           

На 11. 02 се проведе поредната представителна изява по проект „УСПЕХ” в ПГ „Васил Левски”. Участниците в клуб „Домашни игри и
забавления и игрите в интернет” решиха,че тя трябва да протече по нестандартен начин и предизвикаха своите съученици на турнир по
шах. Една от любимите игри на много велики хора.Момчетата от клуба сметнаха, че това е чудесен начин да поставят началото на
мероприятията, посветени на Патронния празник на училището. След кратката презентация, в която ръководителката на клуба г-жа
Лидия Бояджиева разказа за интересите на своите възпитаници, с какво са се занимавали през изтеклите месеци, за техните любими
игри, интересни факти и легенди за тях, участниците в турнира изслушаха още веднъж правилата от поканената за съдия инж. Валерия
Кирякова,бивша областна шампионка по шах за девойки. Така идеята за посвещение на турнира на участниците в клуба, зародила се в
движение, се превърна в сериозно състезание, в което се включиха ученици от всички класове. На фона на снимки с работни моменти
на клуба се проведоха няколко срещи по системата „всеки срещу всеки”. Излъчени бяха победителите, които получиха символични
награди. Най-активни и успешни в срещите бяха десетокласниците.
В изявата се включи активно и директорът на ПГ „Васил Левски”, инж. Нина Терекиева, която компетентно се намесваше и подсказваше
на играчите.
Клубът „Домашни игри и забавления” е създаден по проект „Успех”и е част от програмата „Да направим училището привлекателно за
младите хора”. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на ОП „Развитие на човешки ресурси”, съфинансиран от Европейски
социален фонд. Целите, които са си поставили участниците в извънкласната дейност и тяхната ръководителка са да се научат да бъдат
заедно, да действат заедно, да мислят заедно като един отбор.Защото в живота печелят не само индивидуалистите, а е важна
отборната игра.

Арда нюз

Към статията


Вестник Арда Нюз, 20.01.2014

Възпитаниците на ПГ „В.Левски” показаха, че освен добри ученици са и майстори-рибари

      

                                                              

 Представителна изява на клуб „Риболовен свят” с ръководител инж. Валерия Кирякова-Маринова се проведе на 16 януари в ПГ„В.Левски”. Инициативата е по проект. „УСПЕХ”, част от програмата „Да направим училището привлекателно за младите хора“ . Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на ОП „Развитие на човешки ресурси”, съфинансирана от Европейския социален фонд. Гости на събитието бяха ученици, учители и директорът на гимназията инж.Нина Терекиева.
Ръководителят на клуба инж. Маринова запозна аудиторията със защитените видове риби в България, записани в Червената книга. На прецизно изработените две табла бяха представени 18 вида риби с техните местообитания, разпространение и численост в страната, биология и мерки за защитата им. Публиката беше особено впечатлена, че е необходимо да се въведе забрана за риболов на черноморска скумрия и пъстърва заради намалена популация.
Втората част на изявата беше посветена на дейностите на клуба. В презентация подробно бе описана историята на риболова, риболовните въдици, макари, риболовни възли и различните риболовни техники – на леко, на воблер, на булдо и на тежко. Разгледани бяха язовирите около град Кърджали и основните видове водни обитатели в тях – шаран, сом, каракуда, щука, червеноперка, уклей, толстолоб, костур и бяла риба.
От снимките в презентацията се виждат щастливите лица на младите риболовци, които получиха своя първи риболовен билет. Учениците споделиха своите вълнуващи преживявания при проведените излети на язовирите „Кърджали” и „Студен кладенец”. За тези излети може да се напише цял отделен разказ: от подготовката им, пътуването, мъкненето на барбекюто , на което да приготвят обяда от уловената риба, до веселите риболовни истории, които споделяха момчетата. Като истински рибари се опитваха да се изкарат един от друг по- опитни… Най – важно за тях обаче остана чудесното прекарване с приятели сред природата, далеч от градския шум. Независимо от слабия улов, те дълго време разказваха на своите приятели и съученици за приложените от тях майсторски техники, хвалейки се колко вкусна е уловената риба…
В ПГ „В. Левски” за трета поредна година се работи по проект „УСПЕХ”. За учебната 2013-2014 г. са сформирани четири клуба по различни направления, в които учениците развиват допълнително знания, умения и компетентности.

Арда нюз

Към статията


Рецепти за успех,  ОУ „ЛЮБЕН КАРАВЕЛОВ“ – ГР. ПОПОВО

       

       

                                                        

 
  На занятието, проведено на 05.02.2014 год. в ОУ „Любен Каравелов” – гр. Попово, младите предприемачи от клуб „Аз и светът около мен” и клуб „Млад предприемач” имаха среща с интересен консултант. Г-н Симеон Йорданов – по професия готвач – им разкри някои от тайните на успеха в сферата на ресторантьорския бизнес. Заедно с него децата обсъдиха в коя градска зона е най-добре да бъде един ресторант, как да подберат вида му и по какви качества да изберат подходящ персонал. Работейки в екипи с книжките на Джуниър Ачийвмънт и с помощта на своя консултант, малките предприемачи откриваха смело рецептите за успех. Г-н Йорданов ги запозна с всички членове и техните задължения в ресторанта. Стана ясно, че всички позиции са важни и зависят една от друга. В края на занятието гостът им даде интересни и оригинални идеи за предстоящата представителна изява, в която бъдещите предприемачи на гр. Попово ще представят проект за собствен бизнес в сферата на общественото хранене. Очакваме приятни изненади!

Ганка Гатева    Ръководител на клуб „Млад предприемач“

Тодорка Георгиева    Ръководител на клуб „Аз и светът около мен“


Градът на бъдещето,  ОУ „ЛЮБЕН КАРАВЕЛОВ“ – ГР. ПОПОВО


   

   

   

                                                    
     Третокласниците от ОУ „Любен Каравелов” – гр. Попово продължават дейностите си по проект УСПЕХ в област Предприемачество. Участниците от клуб „Млад предприемач”  и клуб „Аз и светът около мен”  организираха изложба на тема „Нашият град през 2050 година”. След срещата си с главния архитект г-н Мисирджиев и след проведеното занятие в Техническата служба на Общината,  двата клуба научиха много за Общия устройствен план на гр. Попово и за архитектурните проекти в града и общината. Те представиха своите проекти за макет на град. С помощта на изработените от тях макети показаха какво трябва да съдържа всяка една градска зона – според нейното предназначение.  Третокласниците бяха изобразили мечтите си за своя град след 40 години в красиви рисунки. Имаше интересни, нестандартни и смели идеи. Младите предприемачи си пожелаха поне малка част от тях да се сбъднат.

        Ганка Гатева - Ръководител на клуб „Млад предприемач“

         Тодорка Георгиева - Ръководител на клуб „Аз и светът около мен“


ПЪРВА ПРЕДСТАВИТЕЛНА ИЗЯВА НА КЛУБ „В СВЕТА НА КНИГИТЕ“  ОУ „ЛЮБЕН КАРАВЕЛОВ“ – ГР. ПОПОВО   

   

   

   
  На 5.02. клуб "В света на книгите" по проект УСПЕХ в ОУ "Л. Каравелов" проведе първа си представителна изява. Участниците в клуба решиха да забавляват своите гости с интересни игри и затова назоваха изявата "Just for fun". През изминалите месеци те с интерес се занимаваха с английски гатанки, пословици и поговорки, а днес ги представиха на своите гости под формата на занимателни игри. За най-досетливите имаше, разбира се, и награди.

Йоанна Ангелова
Ръководител на клуб „В света на книгите“

Към статията


Вестник "Арда нюз", Кърджали, 24 януари 2014 г.

Овации за участниците в клуб „Аз-фотографът” в ПГ „В.Левски”, ГР. КЪРДЖАЛИ

     
  13 ученици от ПГ „Васил Левски”, ГР. КЪРДЖАЛИ, запленени от магията на фотографията показаха какво са научили и уменията, които са придобили в извънкласната дейност през тази учебна година.

     Изявата на десетокласниците от гимназията е по проект УСПЕХ, част от програмата „Да направим училището привлекателно за младите хора”. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на ОП „Развитие на човешки ресурси”, съфинансиран от Европейски социален фонд. За трета поредна година в училището по проекта се сформира клуб „Аз-фотографът”. Гости на младите майстори на обектива бяха техни съученици, приятели и учители, които ги поздравиха за успешната им дейност. Пред директора на гимназията – инж. Нина Терекиева участниците в клуба представиха презентация, разкриваща интересни факти за фотографията от нейното възникване, първи снимки и дейността на видни фотодеятели в България. Беше показан и албум със снимков материал, отразяващ работата на младите фотографи. Мюмюн Юджел разкри някои от тайните на сполучливата снимка и показа своите фотоси до момента. Той запозна аудиторията с фотографските групи от социалната мрежа, с които участниците в извънкласната дейност обменят опит. От началото на учебната година младите фотографи запечатват в снимки всяко важно събитие за гимназията. По този начин всички техни съученици откриват себе си в снимките от странницата на ПГ „Васил Левски” в социалната мрежа фейсбук. В края на изявата ръководителят на клуба Росица Делчева запали още повече участниците в него, обещавайки им , че ще отразят красотата на българската природа извън пределите на региона.
  
Арда нюз

Към статиятаПредставителни изяви в ПЛТГ „Н.Вапцаров“, гр.Банско    На 22 януари 2014 г. учениците от клуб „Екопътеки – запознаване с природата“ и клуб „Естетика“, сформирани по проект BG051PO001-4.2.05-0001 „Да направим училището привлекателно за младите хора“, с ръководители Елена Хаджипопова и Ана Еленкова проведоха своите първи представителни изяви. Любителите на природата представиха чрез презентации екотуризма в България, а учениците от клуб „Естетика“ издадоха първи брой на тазгодишния училищен вестник. Така те поддържат идеята да запазим българското слово, защото силата на словото е безпределна. То става мощно оръжие в ръцете на тези, които могат да го ползват добре.
Материалът е изготвен от екип на ПЛТГ

Линк към статията


„Здравето е в нашите ръце”

беше темата на представителната изява на секция „БЪРЗИ, СРЪЧНИ, ЗДРАВИ”

към проект „УСПЕХ” ОТ ОУ „ЛЮБЕН КАРАВЕЛОВ”, град Попово   

   

   
   Моите малки спортисти, освен че много спортуват, в проект „Успех” научиха и много за здравословното хранене. Пред своите родители и гости те представиха своите знания, дадоха ценни препоръки за здравословното хранене и демонстрираха как се правят сандвичи, но не какви да е, а здравословни. Накрая с огромен апетит и с удоволствие сладко, сладко с другарчетата си от „Шарено герданче” излапаха сандвичите.

Диляна Димова Ръководител на секция „Бързи, сръчни, здрави”

В. „Местен вестник” - Попово, Бр. 2 /338/, година ХI, 7 февруари 2014 г.


Към статиятаВестник "Сакарско ехо", ТополовградВестник "Росица", бр. 8, 20 януари 2014 г.

Вестник "Дунавски новини", 16 - 31 януари 2014 г.

НА СРЕЩА С ГЛАВНИЯ АРХИТЕКТ НА ГРАД ПОПОВОТази година децата от клуб „Аз и светът около мен” и клуб „Млад предприемач” при ОУ „Л.Каравелов”, гр. Попово работят в рамките на проект УСПЕХ по програмата на Джуниър Ачийвмънт „Нашият град”. Във връзка с тази програма те имаха интересна среща с главния архитект на града ни г-н Иван Мисирджиев. Срещата бе проведена в заседателната зала на Община Попово. Третокласниците се запознаха с професията архитект, като зададоха редица въпроси. Те с интерес слушаха за изпълнението на последните архитектурни проекти в града и общината и научиха за някои нови предизвикателства, стоящи пред екипа на архитекта. Все пак най - важното за тях беше какви детски площадки и игрища се предвиждат за децата. Господин Мисирджиев ги зарадва с планираните детски съоръжения в квартал „Младост” и спортната зала в градската градина. Малките предприемачи бяха заинтригувани от професията на архитекта. Някои се разделиха с надежда, че след време ще станат колеги с интересния си събеседник.
Ръководители: Тодорка Георгиева, Ганка Гатева

Линк към статиятаПОПОВО В МИНАЛОТО И ДНЕСУчастниците от клуб „Млад предприемач” и клуб „Аз и светът около мен” на ОУ „Любен Каравелов” - гр. Попово, работещи по проект УСПЕХ, тази година се обучават по програма „Нашият град”. Мотивирани от поставените цели и задачи на програмата, младите предприемачи подготвиха изложба на тема „Попово в миналото и днес”. Техният роден град бе представен чрез стари черно - бели снимки от миналия век, съпоставени с актуални фотографии в наши дни. Снимките бяха представени в специални рамки, изработени лично от учениците. Изложбата предизвика жив интерес в учениците и учителите. Те с любопитство сравняваха града им в миналото и днес. Всички откриха колко много се е променил и разхубавил родният им град.
Ръководители: Ганка Гатева, Тодорка Георгиева

Линк към статията


Проведе се традиционното коледно шоу в НТГ ПловдивВ два последователни дни - 11 и 12 декември, в Национална търговска гимназия Пловдив се проведе традиционното коледно шоу на медия "НТГ Представя". Тази година то беше организирано от секции "Училищни медии", в които участват 26 ученици. Техен ръководител е Веселин Атанасов - старши преподавател по информатика и информационни технологии. Групите са сформирани за трета поредна година по проект УСПЕХ на МОН, съфинансиран он ЕСФ. На тържествата бяха презентирани новите броеве 36-37 на вестник "НТГ Представя" и 9-10 брой на списание "От всичко по малко". Всички присъстващи ги получиха като подарък. Голям интерес предизвика и организираната викторина с награди. Програмата продължи с прожекция на видеоклипове от поредиците "Актуално" и "Музика и кино". Коледното шоу беше документирано с видео и много снимки. В гимназията коледното настроение продължава с организираните през следващата седмица коледни благотворителни базари.
Линк към статията


Вестник "Росица", брой 68

Берковски ученици подредиха фотоизложбаВтора фотографска изложба подредиха талантливите ученици от Основно училище "Никола Вапцаров"- Берковица. Цяла година участниците в клуб "Аз-фотографът" усвояваха азбуката на това модерно и предизвикателно изкуство, опитаха се да запечатат най-красивото и най-интересното от Берковица и живота в планинския град. Клубът е създаден по проект УСПЕХ на Министерството на образованието и науката и в него участват ученици от 6-и и 7-и клас. Акцент във вторaта изложба е динамиката на градската среда- с нейните хора в делник и празник, както и пролетта, представена чрез фотографии, в които водеща е човешката фигура или отделни детайли. Младите фотографи са много доволни от свършеното и искат да продължат работата си и през следващата година. Уникалната фотоизложба ще гостува през лятото на различни институции в Берковица, а за есента младите фотографи ще подредят трета, защото са запечатали много уникални мигове, които искат да споделят със своите съученици, учители и родители.
Линк към статията


Ученици от НУ "Св.св. Кирил и Методий" цяла година се учиха как да успеят, под ръководството на своите учителиНа 18.05.2013г. учениците от НУ "Св.св. Кирил и Методий" приключиха участието си в секция ИСКАМ ДА УСПЕЯ по проект УСПЕХ с представителна изява, под ръководството на Теменужка Жегова, Диляна Бангеева и Лора Радева. Директорът на училището Костадин Кулин им връчи сертификати за постижение. През годината учениците участваха с желание в най-различни мероприятия - срещнаха се с бизнес консултант, запознаха се с работата на архитекта на града, срещнаха се с репортер, наблюдаваха работата на служители в банки, учеха се да работят в екип, да бъдат малки репортери. С интерес наблюдаваха кой произвежда и прави храните, как се прави вестник, и как се отглеждат коне. С много сръчност изработиха предмети за коледен базар и със събраните средства се включиха в благотворителни акции и се почерпиха, засаждаха цветя. С удовлетворение от получените знания и умения завършиха втората година от работата по проекта.
Линк към статията


Последна изява на клуб „Познавам ли хората и техните вероизповедания“ в Гимназия „Св. Климент Охридски” – ЕлховоДнес от 14:00 часа се проведе заключителна представителна изява на клуб „Познавам ли хората и техните вероизповедания“ в Гимназия „Св. Климент Охридски” – Елхово, с ръководител Филка Славова. С представителната изява на тема „ Религията в съвременния свят“ приключва работата на клуба по проект „Успех“ за настоящата учебна година. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на „Оперативна програма“ Развитие на човешките ресурси, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз. Участниците в клуба, които са ученици от 11 А клас, представиха в 3 мултимедийни продукта и 2 филми, наученото за религиите в света, за религиозните конфликти в миналото и в съвременността. Единият от филмите представи основните терористични актове по света в следствие на религиозен екстремизъм и фанатизъм, а другият показа разнообразието от религиозни храмове в гр. Пловдив и гр. Хасково и тяхно мирно съвместно съществуване. Кадрите от Пловдив и Хасково бяха заснети по време на съвместната с клуб „Киноизкуство“ екскурзия, организирана по проект „Успех“. Участниците в днешната изява показаха наученото през годината и си пожелаха още по – интересни извънкласни занимания и догодина.

Линк към сайта
Последната изява за учениците от клуб “Киноизкуство” при Гимназия “Св. Климент Охридски” – ЕлховоВчера се проведе последната представителна изява за учениците от клуб “Киноизкуство” при Гимназия “Св. Климент Охридски”, гр. Елхово, с ръководител г-жа Петя Димитрова. На изявата бяха представени различни жанрове в киното, като публиката предложи имена на известни филми, които са примери за всеки жанр. Бяха показани няколко кратки филма, всеки на различна тематика. Единият документален филм е заснет в Гимназията, а друг е заснет в гр. Пловдив, където учениците от клуб “Киноизкуство” и клуб “Познавам ли хората и техните вероизповедания” бяха на екскурзия през април тази година, отново в изпълнение на дейности по проекта. Участниците в клуб “Киноизкуство” работиха по проект “Успех” за втора година, но това бе за тях последна възможност за изява, тъй като те всички са абитуриенти. Пожелаваме им успех в последващите им изяви, но вече извън училище!
Линк към статията
Линк към статията


Зрелостници от ПГ „Васил Левски” показаха в изложба фотографските си умения
„Светът, в който живея”, „Толерантността на етносите”, „Моят град през моя поглед”, „Исторически паметници”, Красивото и грозното през моя обектив”, „Флора”, „Фауна” са част от заснетите теми на фотолюбителите от клуб „Аз-фотографът”в ПГ „Васил Левски. Снимките бяха показани на изложба. Експозицията е по проект УСПЕХ „Да направим училището привлекателно за младите хора”, който се осъществява с финансовата подкрепа на ОП „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския социален фонд. На 8 май учители и съученици на дванадесетокласниците, за които фотографията е хоби и директорът на гимназията инж.Нина Терекиева се насладиха на прекрасните кадри, запечатали незабравими моменти от живота на зрелостниците. През тази учебна година младите фотолюбители от XII клас се запознаха с историята на фотографията, научиха имената на видни фотодеятели от миналото , посетиха и разгледаха много интересни места, форуми и пресъздадоха във фотоси училищния живот на ПГ „Васил Левски”. По време на проявата кръжочниците споделиха, че се надяват и в бъдеще животът да им поднася приятни поводи, които да увековечат с обектива за спомен.
Към статията

Видео материали от Х ОУ „Алеко Константинов“ гр. Перник
Млади строители посетиха Музея на авиациятаУченици от Професионална гимназия по строителство „Христо Смирненски" в Кърджали, участници в клуб „Науката и ние", посетиха Музея на авиацията в Крумово. Те участваха в тържеството посветено на Международния ден на авиацията и космонавтиката – 12 април. Датата съвпада с първия полет на човек в Космоса, осъществен на 12 април 1961 г. от руския космонавт Юрий Гагарин. През 2013 година се навършват и 34 години от полета на първия български космонавт Георги Иванов. Учениците разгледаха външната експозиция, където са изложени летателни апарати - самолети и вертолети на бойната авиация. Те се запознаха с историята на своя връстник 19-годишният Асен Христов Йорданов, който през 1915 г. построява самолет, който след изпитателни полети е признат за първия български аероплан. По случай празника се проведоха демонстрационни полети с учебни и частни самолети. Клуб „Науката и ние" работи по проект „Да направим училището привлекателно за младите хора". Той се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси" съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз. Основна задача на ентусиастите от клуба е да предложи на всички интернет посетители на сайта на училището един уникален продукт – електронен научно-популярен бюлетин.
Към статията

Линк 2

Линк 3ПГИ се срещна с ръководителя на проект УСПЕХВ Среща-разговор с Асен Александров - ръководител на проект УСПЕХ към МОМН се проведе в Професионалната гимназия по икономика. На нея беше представена в сбит вариант дейността на 15 клуба и ателиета в гимназията от самите членове на клуба. При особен интерес премина презентация, изготвена от членовете на клуб "Виртуални реалности в нашето училище" . Филмът за клуб "Училищно радио" , създаден от Кристиян Здравков от XII "Г" клас , впечатли всички присъстващи на срещата. Гости на тази среща бяха и ученици от ГПЧЕ "Симеон Радев" , които под ръководството на преподавателката Десислава Маркова, представиха работата на клуб "Границата между физиката и фантазията" . Ученици от ПГОТ "Св. Иван Рилски" , представиха работата на техния "Евроклуб" с ръководител Мария Герчева. Бяха споделени идеи във връзка с по-нататъшната работа на клубовете и обмяна на добри практики между училищните клубове. Александър Александров изрази своето възхищение от ентусиазма, с който работят учениците от пернишките гимназии, не малка заслуга за което имат и техните преподаватели.

Към статията


Живей зеленоВеска Петрова – ръководител на клуба
На 28.02.2013 г. от 17.30 ч. учениците от клуб „Млад еколог“ при ОУ „проф. Димитър Димов“, гр. Ловеч проведоха своята първа представителна изява по Проект УСПЕХ под наслов „Живей зелено! По време на изявата учениците представиха тоалети и предмети от отпадъчни материали, изложба на постери и рисунки, изработвани в часовете по предвидените екологични теми. Децата работиха с много старание и вложиха много фантазия в изработваните предмети. Трудът им беше уважен от децата от ПИГ, учители и родители.

Към статията | Ловеч днес


Уникална фотоизложба подредиха ученици от БерковицаСнимките са направени от момичетата и момчетата от 6-ти и 7-ми клас в ОУ "Никола Йонков Вапцаров" в Берковица. Клубът е създаден по проект на Министерството на образованието, като събира младите любители на фотографията вече няколко месеца. Всички те заедно със своя преподавател Петя Генова търсят уникалните моменти, за да могат да ги хванат с обектива. Със своите снимки младите папараци се мотивирали да докажат на себе си и своите съучениците, че фотографията не е само работа, но и изкуство. Макар и само от няколко месеца да са с фотоапарата в ръка, всеки от тях вече си има свой изграден стил на търсене и избиране на това, което да снима. Занапред момичетата и момчетата от клуб "Аз- фотографът" искат да имат и професионален фотоапарат, с който да улавят моментите по-бързо и качествено.

Към статията

Клуб "Аз-фотографът" | Facebook


В ПГ „В.Левски” оформиха кът на природолюбителите, изявата е по проект УСПЕХНа 07.02.2013 год. в ПГ„В.Левски” – град Кърджали се проведоха представителните изяви на клуб „Природолюбители” с ръководител инж.Валерия Кирякова-Маринова и клуб „Аз фотографът” с ръководител Росица Делчева. Представянето бе по проект УСПЕХ, част от програмата „Да направим училището привлекателно за младите хора“ .Заданието се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешки ресурси”, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз. Гости на младите природолюбители бяха ученици, учители и помощник-директорът по учебно-производствена дейност - инж.Савка Ганева. Тийнейджърите запознаха аудиторията с растителното богатство в Кърджали. Те показаха изработените от тях хербарии и обясниха характерните особености на растителните видове.
Цялата статия тук


Облеклото на траките показаха ученици от ОУ „Н. Вапцаров” - репортаж

08 февруари 2013г.


Младите предприемачи на ПоповоВторокласници от ОУ „Л. Каравелов” гр. Попово се възпитават в предприемачески дух по образователната програма на „Джуниър Ачийвмънт България” – „Нашето семейство”. Тази програма разглежда семейството и неговите икономически отговорности. Учениците от сформираните два клуба, работещи по проект УСПЕХ – „Аз и светът около мен” с ръководител Т. Георгиева и клуб „Млад предприемач” с ръководител Г. Гатева, с нетърпение очакваха следващия час по предприемачество. Предстоеше им изнесено обучение с бизнес консултант на тема „Моята професия”.
За да се запознаят със семейния бизнес на своята съученичка Ани, младите предприемачи посетиха хотел-ресторант „Марини” в град Попово. Посрещнаха ги усмихнати управителката Марияна Събева и помощник-управителят Райна Златева /бабата и майката на Ани/. Нашите бизнес консултанти се върнаха в годините назад, за да ни разкажат откъде и кога са започнали /далечната 1993 год./, колко трудно е било в началото, за лишенията и рисковете, без които не може, ако искаш да успееш. Показаха ни стаите, с които разполага хотелът. Г-жа Златева ни разказа как се поддържа един такъв семеен хотел. Какви са тайните на успешния маркетинг и колко е важна рекламата за един бизнес. Децата я обсипаха с въпроси, на които тя изчерпателно отговори. Поканиха ги и в ресторантската част, където първо посетиха най-важното място в един ресторант – кухнята. Запознаха се и с главния готвач, разказаха им за организацията и реда, необходими за качествено обслужване. А накрая любезните домакини ги почерпиха с парче вкусна пица, приготвена специално за тях. Малките второкласници влязоха в ролята на клиенти и се насладиха на приятното усещане да бъдеш обслужен с уважение и внимание.
Но това не е всичко. За нашите млади предприемачи предстоят още много такива срещи. Часовете по предприемачество ще продължават да провокират учениците да творят, да мислят критично, ефективно да решават проблеми, да се учат от неуспехите си, да приемат риска, да са инициативни – умения, необходими за изграждането на успешни бизнес лидери.
Ганка Гатева

Линк към статията
Линк към статията


 
Цялата статия тукЦялата статия тукЦялата статия тукЦялата статия тук

Линк към сайт 1
Линк към сайт 2Линк към сайта 1
Линк към сайта 2


Професионална лесотехническа гимназия „Н.Вапцаров“ гр.Банско

Линк към сайта на община Банско

Драматизация на приказката „Маша и мечокът” изиграха вчера петокласници от ОУ „Димитър Благоев”


Линк към статията

В ПМГ - Димитровград пропагандират здравословния животЛинк към статията


Успешен финал на проект УСПЕХ в ПГ по ПСТТЛинк към цялата статия


Линк към статиятаДеца от 10-то ОУ показаха домашните си любимци.Деца от IV "В" клас на Десето основно училище "Алеко Константинов" показаха своите домашни любимци, за които се грижат. Това се случи на 11.06.2012г в секция "Аз и животните" към ПРОЕКТ BG051PO001-4.2.05 "Да направим училището привлекателно за младите хора"-УСПЕХ, представиха своята заключителна представителна изява. Децата от Десетото показаха своите домашни любимци, за които се грижат с удоволствие, както и изработените материали по време на цялото обучение-презентации, табла, рисунки. Присъстващите гости на изявата, разгледаха донесените от децата животни - кучета, коте, рибки, папагал,зайчета. На изявата присъства и морското свинче - Белчо, което беше закупено със средства по проекта за съответните нужди на гореспоменатата секция. На финала участниците получиха сертификат за участието си по проект "УСПЕХ".
Линк към статията


Вестник "Учителско дело" пише за 140 СОУ "Иван Богоров".

НУ "Св.Св. Кирил и Методий" - гр. Тополовград, обл. Хасково, поместен в регионалния вестник "Сакарско ехо".

НУ "Св. Св. Кирил и Методий" - гр. Тополовград, обл. Хасково за дейности по проект УСПЕХ, публикувани в регионален вестник "Сакарско ехо".

Ученици от ПЛТГ „Н.Вапцаров“, гр.Банско борят умората и стреса.


Няма кой да обясни на хората, че пренебрегват основния природен закон – тялото има нужда от движение. Японската норма за здраве е 10 000 крачки на ден. Наричат ги „крачки към здравето”. Предимството на природата е, че тя предлага много възможности за движение. Независимо дали става въпрос за изкачване на хълмове, дълги преходи през гората или разходки по морския бряг, природата може да ни помогне да се освободим от натрупаното напрежение и стрес, да подобри умствените ни способности, стига да желаем да се възползваме от този дар.

Това бе и мотото на учениците и техния ръководител г-жа Елена Гюмова от Професионална лесотехническа гимназия „Никола Вапцаров“, гр.Банско, участници в клуб „Природосъобразен и здравословен начин на живот“, който бе реализиран по проект BG051PO001 – 4.2.05 – 0001 „Училище за себеутвърждаване и подготовка към европейски хоризонти“ – „УСПЕХ, които във вчерашния ноемврийски ден, въпреки мрачното небе, направиха дълга разходка до м.Ролбана.


Линк към статията
Студио "Училищни медии" по проект УСПЕХ в регионалния вестник "Шуменска заря".


Мероприятия по проект УСПЕХ на клубовете "Природолюбител" и "Родолюбие" към ОУ"Св. св. Кирил и Методий - гр. Самоков, което бе отразено в местния вестник "Приятел".
„Аз и светът около мен”.
От началото на тази учебна година в ОУ ”Л.Каравелов” в град Попово 12 второкласници от ІІа клас участват в клуб „Аз и светът около мен”, който работи по Програмите на Джуниър Ачийвмънт, с ръководител Т.Георгиева. Занимават се с предприемачество и изучават ролята на семейството в местната икономика. Клубът е част от 20 клубове и студия, работещи по проект „УСПЕХ” в училището. На 16 януари в клуб „Аз и светът около мен” се проведе открит урок на тема „Професиите в нашето семейство”. Гости на второкласниците бяха техниге родители, директора и помощник-директора на училището, учители и членовете на приятелският им клуб „Млад предприемач”. Децата разказваха за професиите на своите родители и обясняваха как са ги нарисували на работното им място. От презентацията на учителката си научиха още много неща за различните професии.Усвоиха трудни понятия като бизнес, икономически стимул, доход. За своите професии разказаха адвокат Румен Русев и училищният лекар – доктор Радмила Атанасова.После дълго отговаряха на любопитните детски въпроси. В следващата игра „Познай професията” малките ученици доказаха , че познават добре предметите, с които си служат хората от различните професии. Урокът завърши с оспорвано съревнование кой отбор ще напише повече професии.

Марина Димитрова


http://eiot.ovo.bg/


 

Коледна приказка в крънското училище.


Като вълшебна приказка приключи благотворителната инициатива „Коледна магия” в училище „Св.Климент Охридски”. В инициативата взеха участие 170 - те ученици на учебното заведение, изработвайки коледни картички, предназначени за благотворителен базар. Със своята идея крънските възпитаници искаха да помогнат на децата от Ресурсния център към Дом „Мария Луиза” в Бузовград. В школската проява се включи групата „Коледарчета”, която участва в празничното тържество в Дома „Мария Луиза” в Бузовград и създаде празнично вълнение и настроение. Групата коледува в Завода за пружини и кметството на град Крън. По-големите ученици представиха символите на Бъдни вечер и Рождество Христово в етнографския музей на училището. Събраните средства от благотворителните прояви бяха дарени на дечицата от Ресурсния център. Кулминацията на Коледната приказка реализираха три групи за извънкласна работа към проект УСПЕХ (съфинансиран от ЕФС по ОП „Развитие на човешките ресурси” 2007 – 2013 г.). Те проведоха своите първи представителни изяви под надслов „Една коледна приказка”. Ателие „Малките предприемачи”, с ръководител Веселина Костадинова, направи изложение на играчки за коледната елха и коледни картички, а учениците от Студио „Компютърът в моя свят”, с ръководител Мария Петкова, представиха пред гости своя продукт – презентацията „ Една коледна приказка – коледните символи”. Малките театрални звезди от Клуб „Приказен свят”, с ръководител Елена Гитова, представиха спектакъла „Магията на времето”. Пред погледите на родители и гости талантливите начинаещи актьори и техните приятели – вокална група „Веселите звънчета” към НЧ „Цвятко Радойнов – 1885” в Крън и групата „Коледарчета”, направиха коледното представление още по-атрактивно. Участниците в него въпреки вълнението успяха да се справят великолепно и удивиха публиката със своя ентусиазъм и актьорски умения, за което бяха възнаградени. По Коледа стават чудеса…и ето, че накрая в Коледната приказка се появи и Дядо Коледа, който раздаде подаръци на всички деца. Представлението бе прието с горещи аплодисменти и с посланието да бъдем добри. Чудесата, които ние правим за Коледа!

Елена Гитова
Учител в ОУ „Климент Охридски”, Крън

http://www.kazanlak.com


"Трампа" и Петя Дубарова впечатлиха първомайски ученици


Филмът „Трампа“ с участието на Петя Дубарова впечатли ученици от Първомай. Те отбелязаха 50-годишнината от рождението на бургаската поетеса със стихове, спомени и откъс от филма. Членовете на клуб „Публична реч“ и артисти от Центъра за сценични изкуства се събраха в читалище „Св.св. Кирил и Методий“, за да рецитират научените от тях нейни стихове. Клуб „Публична реч“ е с ръководител Добринка Вангелов. Той съществува втора година в ОУ“Св.Св. Кирил и Методий“ по програма УСПЕХ. Учениците от читалищния център също работят за втора година заедно с Теодора Кирякова. За пръв път децата имаха поставена задача да се запознаят с творчеството на Петя Дубарова и сами да изберат стиховете, които са ги впечатлили. Прозвучаха произведения, писани от най- ранна детска възраст „Пиленце“, „Последен танц“, „Живот – Ракета“, до зрелите стихове на Петя, тези които я направиха известна още в тийнейджърска възраст – „На петнайсетгодишните“„Мисли в час“, „Посвещение“ и други. Библиотекарките Ани Сиракова и Емилия Ангелова разказаха на гостите за поетесата и прочетоха спомени за нея. Изненада за присъстващите беше откъса от филма „Трампа“ с участието на Петя Дубарова. В трите минути филмова лента днешните ученици се сблъскаха с лицемерието, бездушието, откриха вечния спор между поколенията, разпознаха конфликтът в училище, такива каквито са били преди повече от 30 години и съществуващи до днес. Изненадани от това, което видяха, много от децата заявиха, че ще намерят филма на Георги Дюлгеров в интернет и ще го изгледат. Тази поезия я почувствах веднага – сподели Татяна Георгиева – ученичка от ПГСС – толкова ни е близко всичко. Избягал от формалността и задължителните литературни произведения, децата се радваха на своята изява. А накрая, въодушевени, обещаха с четене на непознати стихове да се включат в отбелязването на 3 март.

http://parvomai.net
Представителна изява под надслов „Коледа, свята си ти!” .На 11.12.2012 год. в СОУ „Неофит Рилски” клубовете „Приятелитена музиката” с ръководител г-жа Христина Кадева и „Интерактивно обучение и общуване” с ръководител г-жа Ваня Янчовичина , които втора година работят по проект „УСПЕХ” , показаха своя представителна изява. Тя премина под надслов „Коледа, свята си ти!” Прозвучаха коледни и новогодишни песни на фона на прекрасни презентации, които уловиха духа на традициите и създадоха празнично настроение.

 


Млади творци от ОУ „Васил Левски“ представиха своите произведения в изложба


Изложба с творби на младите художници от Арт ателието с ръководител Светослав Павлов при ОУ „Васил Левски“ Ловеч беше открита във вторник в Ловчанско читалище „Наука“. Изявата на малките творци беше уважена от родители, учители и много приятели. Арт ателието обогатява фантазията, дава творческо и емоционално удовлетворение, сподели Светослав Павлов. То подготвя децата за ценители и творци на пластичните изобразителни изкуства. Възпитава общуването и усета към красота, изгражда гледната точка на младият творец. Предоставя възможност за изява на таланта. Формира и развива художественотворческите способности и умения през погледа на миналото, настоящето и бъдещето, чрез претворяване цветовете в природата и в живота на хората. Усвояват се техниките на графичния рисунък, моделира се с глина. Арт ателието е създадено по проект „Успех“ и от неговото стартиране до сега, децата с интерес, желание и ентусиазъм се включваха в заниманията, разказа Светослав Павлов. Децата са се запознали с ролята и мястото на пластичните изкуства в живота на хората и с културно- историческите паметници на гр. Ловеч. В часовете те са претворявали цветовете в природата и в живота на хората, запознали са се с някои от техниките на графичния рисунък, моделирали са с глина. Като част от проекта, младите хора са участвали и в виртуални пътешествия. По време на нетрадиционното пътуване, учениците от 4 клас са се запознали с изкуството и красотата на Венеция чрез паметниците на архитектурата и творбите на Венецианските майстори. Този нов свят на богатства, изпълнен с мистерии и романтика, които разбира се не биха могли да бъдат разкрити с една визита е впечатлил младите творци и те са успели да пресъздадат по своему красотата на Венеция. Изложбата, която младите творци от ОУ „Васил Левски“ представиха беше заключителната им представителна изява по проект „Успех“ за тази учебна година. Учениците получиха грамоти за отличното си представяне в цялостната дейност по проекта.


http://www.lovechtoday.eu

Арт - изложба на ученици


Учениците от НУ „ Св. Св. Кирил и Методий” – град Разлог към АРТ-СТУДИО по проект „УСПЕХ” от програмата „Да направим училището привлекателно за младите хора”, с ръководители Иванка Кехайова и Гергана Копанарова направиха Арт - изложба от изработените по време на извънкласната дейност рисунки, керамични фигури и съдове, икебани, апликации и др. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа но ОП „ Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейски социален фонд на Европейския съюз.
http://razlog.bg

Изложба от детски рисунки откриха в Художествената галерия


Представителна изложба на клуб „Рисувай и мечтай“ към ОУ „Васил Левски“ бе открита в Художествената галерия в Ловеч. Показани са рисунки, пана, икони върху дърво и декорирани чаши. „Част от детските творби стоят срещу творби на художници като Едуард Пенков и Юлиян Йорданов, които печелят награди по цял свят“, каза Спас Дочев, директор на Художествената галерия. Той похвали учениците, че с творбите си са надраснали годините си и призна, че се гордее с това, че е първият учител по рисуване на тяхната преподавателка Светлана Славчева. Председателят на Общинския съвет Корнелия Маринова връчи грамоти на учениците от клуба и ги поздрави за умението да пресътворят в своите рисунки красотата на природата и багрите на някогашните къщи. Пожела им да продължават да творят, защото така създават нови мечти. Сред гостите на откриването на изложбата бяха експертите в РИО на МОМН Иваничка Буровска, регионален координатор по проект „Успех“ за Ловешка област, и инж.Станислава Николова, Илица Петрова, директор на ОУ „Васил Левски“. Клубът „Рисувай и мечтай“ e създаден по проект „Успех“ и включва 9 ученици от 6 и 7 клас, които веднъж седмично са провеждали занятия по рисуване.Целта на тези занимания е не само да се даде възможност за развиване на творческите умения, но и учениците да намерят в тази дейност удоволствие и удовлетворение. Малките художници са работили с различни техники – декориране с текстилни бои, рисуване върху стъкло, изобразяване на икони върху дърво. За времето, в което клуб „Рисувай и мечтай“ работи – от февруари до сега, учениците постигнаха много успехи в различни конкурси, разказа Светлана Славчева. Деца от клуба са с награди от националния конкурс „Чудото на Коледа“ – Симона от VI „в“ клас. В общинския конкурс „Коледна картичка“ Ралица Няголова от VI „а“ е на първо място, а втора е Цвета Нисторова – VII „а“. Учениците имат участие в международния конкурс в град Занка – Унгария. За този конкурс са изработени творби, свързани с празничната обредност на българите и народните обичаи. В училищния конкурс „Нашата България“, посветен на патрона на училището, са отличени Симона от VI „в“, Елена от VI „а“, Цвета от VII „а“, Маринела от VII „а“ и Ида от VII „в“. Творби на деца от школата печелят поощрителни награди в националния конкурс „С очите си видях бедата“ . Това са Валери Борисов и Ивелина Димитрова от VII „г“. В националния конкурс в Плевен, посветен на Трети март, малките художнички Ралица, Цвета и Маринела с много талант и умение пресъздават важни моменти от национално-освободителните борби на българския народ. Заради изключителното си представяне в националния конкурс „Пейзаж от моята България“ Цвета и Ралица са наградени с безплатен четиридневен пленер в Троян. Там имат срещи с художници и преподаватели в Националната художествена гимназия по приложни изкуства.Били са в ателиетата по скулптура, керамика, живопис, графика и са се докоснали до атмосферата, в която творят големите художници. Последният конкурс, в който децата от клуба вземат участие и се представят добре, е „Здравей, Ваканция, с Кока-Кола!“С поощрителна награда е Татяна Панталеева от V „а“ клас. Предстои пленер в Априлци, където младите таланти ще рисуват красивата природа на планинския град.
http://zetramedia.com

Ученици с ГРАМОТА "МЛАД ЕКОЛОГ"


Учениците от НУ "Св. св. Кирил и Методий - град Разлог, към клуб ЕКО-РАНИЦА по ПРОЕКТ "УСПЕХ", проведоха втората си представителна изява на тема "Да опазим родната природа". Участниците пяха и рецитираха стихове за природата и получиха ГРАМОТА "МЛАД ЕКОЛОГ". Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на оперативна програма "Развитие на човешките ресурси",съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз.
http://razlog.bg

В ПМГ - Димитровград пропагандират здравословния живот


Любопитни факти за здравословния начин на живот представиха в последния учебен ден учениците от клуб Йога към ПМГ „ Иван Вазов ”. Инициативата бе линия по проект „Да направим училището привлекателно за младите хора”. Най-напред имаше презентация, изготвена от момичетата на клуба, която илюстрираше дейностите, проведени през целия период на проекта и снимков материал от занятията. С помощта на викторина по запомнящ се начин бе показана вредата от алкохола и тютюнопушенето, особено при младите хора. Въпросите имаха за цел да поощрят учениците да водят здравословно ежедневие, поясни ръководителят на клуба Галя Пенкова. Тя награди с грамоти и символични подаръци всички ученици, участващи в проект УСПЕХ, след което ги поздрави за чудесно свършената съвместна работа през учебната година

www.dimitrovgrad.bgvesti.net

ДЕНЯТ В СНИМКИ. Второкласници от СОУ „Владимир Комаров”, участници в студио "Компютърна графика", откриха фотоизложба в РИО


Второкласници от СОУ „Владимир Комаров” във Велико Търново откриха изложба в Регионалния инспекторат по образованието. Всички те са участници в студио "Компютърна графика" с ръководител Антоанета Дочева. Малчуганите се представиха с фотоизложба, отразяваща природни и културни обекти, важни събития и личности от нашия град. Техните съученици от клуб "Историята на моя роден град" с ръководител Д. Стоилова пък показаха създадените от тях картини на хълма Царевец и пано "Балдуиновата кула", изработено от отпадъчни материали. Всички деца работят по програма „Успех” на Министерството на образованието, науката и младежта.

Публикувана във в."Борба" брой: 107 / 2012-06-07

Представителна изява на ИИД към ПГЕЕ - гр.Банско с ръководител Стефка Христова.
1 "а" наредиха в изложба рисунки, витражи и картонен зоопарк


Въпреки че за първокласниците лятната ваканция отдавна е започнала, учениците от 1 "а" в 105-о СОУ "Атанас Далчев" в София още ходят на училище. Причината - участват в европейски проект на Министерство на образованието (МОМН). УСПЕХ за тези деца и учители не е просто една дума. Тя крие зад себе си "Училище за себеутвърждаване и подготовка към европейски хоризонти". И първолаците от 1 "а" 3 седмици след края на последния звънец се събират и рисуват, моделират, накратко - да творят. И вече са готови с първата си изложба. .Мъниците от 105-о СОУ са най-горди с картонения си зоопарк "Мамо, мамо, виж! Това аз съм го правил", обясняват един през друг учениците на пристигналите родители. В двете стаи, в които децата са работили, са наредени рамки от макарони, бурканчета, украсени като моливници и много, много рисунки. Развълнувани малчуганите прелитат от едната стая в другата, като дърпат родителите за ръката. Майките пък послушно ги следват и се радват на красотите, които мъниците са сътворили. "Радвам се, че има подобни извънкласни дейности. Те позволяват на децата да се сплотят като екип", обяснява Веси Иванова, майка на един от първолаците. "Най-хубавото е, че децата работят като екип. Щастието в децата е голямо. Всяко от децата обича да разказва какво точно е направило, как се е включило в проекта. Всички са много ентусиазирани", обяснява г-жа Мария Стоилкова, една от ръководителките на УСПЕХ. "Виждам, че тази извънкласна дейност много сплоти и децата, но и родителите им. И самите учители успяват да ги предразположат да работят, а това не можеш да го видиш често в наши дни", категорична е Маргарита, баба на първокласничка. Всеки ден през последните 3 седмици малчуганите са в училище от 8.30 ч и прекарват по 4 часа в арт дейности. Класът условно е разделен на 2 групи - Ателие "Аз и животните" и Работилничка "Сръчни ръчички". За да се отличават, децата са с жълти и оранжеви тениски. Боичките, хартиите, флумастерите, четките, изобщо всички материали са осигурени от програма УСПЕХ. За някои от проектите, като макаронените рамки, са се погрижили родителите. Най-голямата гордост на първолаците е зоопаркът в едната стая. Вложили целия си артистизъм, малчуганите са изработили зебра, лъв, хипопотам, слон и гордостта на класа и учителите - свиреп зелен крокодил. Само с няколко парчета картон и цветни листи първолаците са превърнали единия край на стаята в зоокът. "Ако вдигате много шум, животните ще ви ухапят", шегуват се учителките в опита си да успокоят щастливите първокласници. Всяко дете може да се похвали и с рисунка върху стъкло. Пеперудите и шарени кръгове оживяват, наредени по прозорците - сложени на безопасно място, за да не ги счупи някой в еуфорията. Родителите също се пробват с витражите - под вещото ръководство на първолаците. "Трябва внимателно да стискаш тубичката и да следваш контура", обяснява Дара на майка си. A в шарената суматоха децата трескаво обсъждат кой колко книжки е прочел за 3 седмици. "Аз прочетох "Патиланци", "Аз пък 2 книжки за магьосници и Ран Босилек", "Аз пък аз една ееей толкова дебела книжка с български народни приказки", хвалят се едно през друго децата.

Радослава Йорданова
в. Стандарт

Великденско настроение с изложбата на "сРъчните" по проект УСПЕХ

Красиви пролетни картички, аранжировки за Великден и уникални украси, изработени по техниката Quilling, представиха днес учениците от ателие "сРъчните" в ГЧЕ ''Васил Левски" - Бургас.
Изложбата е първата представителна изява на учениците, работещи по проект "Успех". Великденски яйца, рамки за снимки и композиции от мини пана зарадваха гостите. Миниатюрните градинки с пролетни цветя, кошничките и детските мотиви, идеите за украса, създават истинско пролетно настроение в навечерието на Великден.
Работихме с търпение, любов и усмивки, напътствани от лъчезарната ни госпожа Станка Черкезова, споделиха малките ентусиасти.
Гостите получиха подаръци и пробваха сръчността си. Всички оцениха майсторските им умения, давайки максимални оценки в малката пощенска кутия на ателието.
Екип "Моят клас"

http://gimnasy-rus-bs.net/"Ателие Декупаж" - 130 СОУ СТЕФАН КАРАДЖА - СОФИЯ

ПРОЕКТ УСПЕХ 07.02.-30.05.2012г.
Линк към видеото: ТУК

Oткриването на модулно занимание по проект УСПЕХ на ИИД клуб " Приказен свят"

Основно училище " Свети Паисий Хилендарски " гр. Казанлък

Линк към видеото: ТУК


клуб по "Историята на моето селище Стара Загора". Ученици от 4д клас от Второ основно училище, гр.Ст.Загора. На 29 май се състоя представетелна изява на тема "Личности".Учениците представиха свои презентации за художници,поети ,революционери,политици.Срещнаха се и с областния управител на Стара Загора г-н Недялко Недялков - една съвременна личност. Публикация от списание "7 дни".Посещение на ученици от кръжок Журналистика в редакцията на вестник "Стандарт", публикувана на 20.04.2012 г., бр.6914.


"Делник" брой 66(4371) година ХVІІІ


ПГМЕТ Ловеч53 на сто от учениците в ОУ „Васил Левски” са обхванати в дейности по проект УСПЕХ

Източник: botevgrad.com

Дата: 11.04.2012г.


53 на сто от учениците в ОУ „Васил Левски”, Ботевград, предимно от начален етап, са обхванати в дейности по проект „Успех”, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси", съфинансиран от Европейския социален фонд на ЕС. В училището са сформирани 27 групи във всичките 12 области на проекта. Почти всички групи са провели представителни занятия, на които са присъствали родителите на учениците, учители и ръководството на училището. Дейностите се осъществяват в учебно време, в събота и неделя и могат да продължат през ваканциите. Учениците от секция „Да успяваме заедно”, област „Здравословен начин на живот”, са ангажирани с полезни занимания през ваканционните дни. „Къде мога да спортувам”, „Плуването е удоволствие”, „Трудно ли е да се пързаляш с кънки”, „Туристически поход до местността Зелин” „Какво е фитнес” - това са само част от темите, включени в графика на секцията. Дейността й протича под ръководството на учителката Нели Дудова.

Часа на Земята в Разград

Даниела КУМАНОВА

02 April 2012

Снимки: Теодор ПЕНЧЕВ

Майките на мажоретките танцуваха в Часа на Земята в Разград
Нестинарска музика, шест момичета в черно, които жонглират с огън, и стотици смълчани хора пред Новия театър. Това бе кулминацията на Часът на Земята, който бе отбелязан в Разград с 60-минутно светлинно шоу на градският мажоретен състав към ЦРД с ръководител Емилия Борисова.В събота вечерта неколкостотин разградчани изгасиха лампите, компютрите, телевизорите и печките и излязоха от къщите и апартаментите си, за да присъстват на общоградското светлинно шоу. Така изпълниха призива да се борим с климатичните промени, като поне за час ограничим използването на електроенергия в домовете си. Точно в 20.30 часа най-малките мажоретки откриха светлинното шоу. Последваха един час танци под единствената светлина от пойове и жив огън. Новото тази година бе, че към благородната кауза не останаха безразлични и… майките на мажоретките. Само след три репетиции тези красиви и енергични жени се появиха пред публика и се забавляваха от сърце, макар че те си знаят колко са репетирали вкъщи да въртят чорап с ориз (вместо пой) и колко са ги закачали дъщеричките им, ако не се справят. Тяхната поява осмисли и мотото „Аз правя, ти действаш”, защото малките мажоретки обещаха, че ще живеят по-природосъобразно, ако майките им се осмелят да изпълнят танц с пой. Посланията на глобалната инициатива припомняше водещата Свилена Дечева с много добре подбран дикторски текст. Но звездата на вечерта беше Еми Борисова – ръководител на градските мажоретки към ЦРД. За пореден път тя се включва с цялото си сърце и енергия в събития от световен или регионален мащаб чрез танците на своите момичета (Света Марина Огнена, Сирни Заговезни, Часът на Земята). Тя танцува с майките на мажоретките, а после зае мястото на болно момиче в най-сериозната част от представлението – танците с огън.

Светла, Ивета, Михаела, Деница и Боряна са имената на момичетата, които танцуваха с огън, „за да припомнят времената, когато огънят е бил единственият източник на светлина и топлина в домовете на хората”. Тези думи на водещата и разтърсващото изпълнение на огнените мажоретки осмислиха събитието Часът на Земята, започнало като инициатива на един град (Сидни, Австралия), за да докосне всеки по света.


Часът на Земята вдъхнови поезия

Красиво събитие в отдел „Изкуство” на библиотеката се състоя ден преди световната инициатива „Часът на Земята”. На 30 март ученици от клуб „Слово” в ПМГ представиха спектакъл от поезия и музика, изпълнена с тревога и ангажираност за опазване на планетата. Оказа се, че те спонтанно са започнали да създават авторска поезия за Земята месец преди да се представят пред обществеността с този съвместен проект на ПМГ „Акад. Н. Обрешков” и регионалната библиотека „Проф. Боян Пенев”. Стефка Рангелова, завеждащ отдел „Изкуство” откри събитието, насочи вниманието към рисуваните камъни, предоставени от Клуба по приложно изкуство към ЦУТНТ и представи гостите си от ПМГ. Спектакълът бе дело на госпожа Светла Възелова – преподавател по литература и ръководител на клуб „Слово” по европейския проект „Училище за себеутвърждаване и подготовка към европейски хоризонти (УСПЕХ)“, а на събитието присъства и Елка Драмалиева, експерт в РИО на МОМН, който координира работата на клуб „Слово” по УСПЕХ. Музикалните изпълнения бяха на Деля и Шукрие и Деля от ДМШ „Илия Бърнев”.


Министерство на образованието и науката, 2012-2015
e-mail: uspeh@mon.bg | Фейсбук страница | Всички права запазени

Настоящата интернет страница е изготвена с финансовата помощ на Европейския социален фонд. Министерството на образованието и науката носи цялата отговорност за съдържанието на настоящата страница и при никакви обстоятелства не може да се приеме като официална позиция на Европейския съюз или Главна дирекция „Структурни фондове и международни образователни програми"